Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация

29 юли 2014, 18:10 часа • 13484 прочитания

Чел съм мотивите. Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация на бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.

„Не може парламентарна група, депутат, да вкарва актуализация на бюджета. Може само това, което е вкарало правителството, а между първо и второ четене може да се променя. Затова ние казваме - да, подкрепяме тази актуализация, за да може на първо и второ четене да се отстранят някои неща, за които ще търся консенсус, ако БСП си подкрепи правителството”, заяви Борисов.

Попитан кои са тези въпроси, Борисов посочи, че трябва да се запишат парите за еврофондовете, общините, да се вкара, че служебното правителство може да сключва договори с институции, да докарат експерти да оздравят БНБ. „Рискът да гласуваме управител и подуправител между ГЕРБ и ДПС е огромен политически риск. Би се приело много тежко от обществото, партията не би си го позволила. Затова след изборите новото мнозинство да си избере управител и подуправител. Не е тайна и е видно, че ДПС се държи по-отговорно от БСП. БСП са се обидили на своите министри – това им напомних от трибуната – Чобанов е избран за депутат от БСП”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, в момента ситуацията в държавата е съвсем различна - разпаднато мнозинство, има партии, които са в колапс – сменят си председателите и политическата ситуация е видна. „Финансовото състояние е катастрофално в момента. Фискалният резерв е осем милиарда, от тях трябва да извадите 5. Рисковете пред държавата са огромни и всички го знаете това”, обясни Борисов.

На въпрос какви трябва да бъдат правомощията на служебното правителство, Борисов изброи: „Да има право да подписва споразумения и да вдигне тавана на дълга. Ако има криза, да има този инструмент”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес