Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Найденов: Санкциите по закона „Магнитски“ не са окончателни

04 юни 2021, 08:32 часа • 3272 прочитания

Санкциите, наложени по закона „Магнитски“ спрямо Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не са окончателният акт. Това е задължение на нашите служби за сигурност и правоохранителни органи да установяват дали има доказателства за наличие или не на корупция. Така бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов коментира пред БНТ скандала с наложените санкции. 

По думите му, когато няколко души контролират всички, винаги имаш опцията да злоупотребиш, да знаеш, че няма да бъдеш разследван и проверяван. Необходимо е да има контролни органи, гражданско общество и да не позволяват злоупотребите, допълни Найденов.

За него е най-нормално да има персонални промени и нямало хора, които да бъдат вечни на дадено място. Ако службите не служат на националната сигурност, а на персоналната сигурност, не могат да си дават висока оценка, а хората отстрани да виждат, че почти нищо не е свършено. За съжаление не си вършат работата и хората го усещат, изтъкна Бойко Найденов. 

Той смята, че едва ли може да се отнесе политическият проблем към дадена дата за изборите. "За мен проблемът политически е, че е необходимо да бъдат създадени работещи правораздавателни и правоохранителни структури", категоричен бе Найденов.

Бойко Найденов посочи, че очевидно имаме проблем с преследването на даден бизнес за престъпност. Очевидно е, че нещо куца, но докъде ще стигнем – не знам, посочи бившият директор на Националната следствена служба.

„Както обикновено чакаме някои отвън да свърши нашата работа. Когато ние сами не успеем да свършим своята работа със службите за сигурност, тогава идва „помощ отвън“, отбеляза Найденов.

Той коментира и темата за премахването на специализираните съдилища и прокуратура. Според него специализираните съдилища и прокуратурата са излезли извън рамките на това, за което са били създадени. Никой не предполагал, че ще се отиде в такава крайност в действията на този съд. Идеята била да се създаде малък съд, който да поеме делата за организирани престъпни групи, обясни Найденов.

Той посочи, че се преминала границата на разумното всички дела, които са чувствителни да отидат в специализирания съд. Да се отиде в тази крайност за мен е крайно недопустимо, подчерта Бойко Найденов.

Бойко Найденов настоя да бъде установено по надлежния ред и орган кои са подслушвани и кои не. Без да се вземе проверката вътре в самата система, няма как да се твърди, каза той. Тази тема периодично се повтаря, пак е говорено, но съдът е този, който би могъл да каже – това е законно, това не е или това е престъпление или не е престъпление. Самите правоохранителни органи трябва да установят дали има наличие на престъпление със специалните разузнавателни средства, каза още Бойко Найденов.

Прочетете още по темата: Юрист: Това решение на САЩ е огромен шамар за България

Прокуратурата обеща проверка срещу Пеевски

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес