Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бил човек на Митрофанова: Пеевски накиснал Доган пред европосланиците

08 юли 2024, 20:05 часа • 3757 прочитания

Писмо до посланиците от ЕС изпратил Делян Пеевски чрез своя заместник Станислав Атанасов, съобщи "Капитал". В него той обвинява почетния председател в действия в полза на Русия и в близки отношения с руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

"Пиша Ви от името на председателя на ДПС г-н Делян Пеевски. Днес Народното събрание обсъди и гласува предложеното от ГЕРБ Евроатлантическо правителство с кандидат за министър-председател Росен Желязков. Г-н Желязков е доказан европейски и натовски политик, което се вижда от действията му като председател на 49-то Народно събрани, пише Станислав Атанасов. 

Още: Бургаската депутатка от ДПС: Караха ни да подписваме бели листи, не знаехме, че изключваме зам.-председателя

"Централното оперативно бюро на ДПС реши да подкрепи кабинета на г-н Росен Желязков като единствената жизнеспособна възможност в 50-ото Народно събрание за съставяне на стабилно евроатлантическо правителство. Това правителство ще осигури продължаващото членство на България в ЕС и НАТО и ще предостави на Украйна необходимата военна и друга помощ, за да се защити от непровокираната военна агресия на Русия.

Днес г-н Ахмед Доган, бивш председател на Движението за права и свободи (ДПС), се опита чрез телефонни обаждания да повлияе на парламентарната група на ДПС да НЕ подкрепи предложеното правителство на Росен Желязков.

Още: Рамадан Аталай: Пеевски иска да изоставим Доган

В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС, като 30 членове гласуваха в подкрепа на правителството, 14 бяха против и един въздържал се", се описва в посланието.

"Имайки предвид и предишните изяви и подкрепата на г-н Доган за Русия и нейната политика и тясната му връзка с посланик Митрофанова и руския консул в България смятаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация в България", пише зам.-председателят на ДПС.

Още: "Булгаргаз" е разсрочил дълга за милиони на ТЕЦ-а на Доган

И продължава: "Председателят на ДПС г-н Делян Пеевски обаче ви уверява, че той лично и партията под негово ръководство остават ангажирани с евроатлантическия курс и ценности".

„Новото начало е факт и връщане назад няма. ДПС е една нова партия. Депесарите се изправиха срещу деребеите. ДПС има исторически връх в представянето си на изборите. Колегите от структурите са много разочаровани от тях. Всичко е заради алчност", заяви Станислав Атанасов в ефира на БНТ.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес