Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БДД: Властта ще замени 40 посланици със свои хора

03 май 2016, 18:47 часа • 1193 прочитания

Смяната на 40 посланици е в процес на подготвка броени месеци преди изтичането на мандата на сегашния президент. Това се казва в декларация на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество (БДД), в която се изразява несъгласие с подготвяната подмяна.

„В процес на подготовка е подмяната на значителен брой посланици на Р България – около 40. Сам по себе си това представлява един нормален етап в развитието на службата и кариерното развитие на дипломатическите служители, ако не беше налице едно важно обстоятелство. Нека припомним, че големият брой смени е пряко следствие от незаконното отзоваване от министър Николай Младенов на десетки български посланици без съгласието на тогавашния президент и липсата на какъвто и да е диалог с него по назначаването на нови. Стигна се до положение, когато броени месеци преди изтичането на мандата на сегашния български президент, ще бъде подменена огромна част от посланическия ни състав в чужбина, което ще постави наследника му пред свършен факт и невъзможност да изкаже своето мнение по това кой ще представлява страната ни в чужбина. Считаме това за недопустимо както от политическа, така и от институционална гледна точка", заявяват от БДД.

Според дружеството процедурата е в разрес със Закона за дипломатическата служба.

"Според получената информация, сегашното ръководство на МВнР, в тясна координация с Администрацията на президента, подготвя внасянето в МС на няколко поредни списъка с кандидати за посланици, като преобладващата част от тях са политически назначения т.е. лица, външни на службата, без съответния опит и практика, неотговарящи на критериите за заемане на дипломатическа длъжност, даже и от по-нисък ранг (ЗДплС чл. 25, ал. 2, респ. чл. 27). Става дума за партийни кандидатури, бивши депутати, членове на политически кабинети и партийни активисти, сътрудници на Администрацията на президента. Ако такива кандидатури бъдат одобрени, ще се задълбочи още повече и сега съществуващото нарушение на ЗДплС, който допуска, по изключение, политическите назначения на посланически постове да не надхвърлят 20% (чл.24, ал 3). И към сегашния момент този процент е значително надхвърлен. Такива посланици не се приемат добре нито от страната домакин, нито от нейния дипломатически корпус и носят много повече негативи, отколкото полза за страната.

Паралелно с това се подготвя предложение определен брой от сега действащите посланици, повечето от които също политически назначения от предишния кабинет, чиито мандати изтичат, директно да бъдат прехвърлени на нови постове в други държави, което е недопустимо и представлява също нарушение на ЗДплС. (чл.65, ал. 2).

Като поредно нарушение на ЗДплС ръководството на МВнР е продължило или се готви да продължи мандатите на някои от посланиците извън сроковете, допускани в Закона като изключения (чл. 62, ал.2.)", уточняват от БДД.

"Какво още трябва да се случи, за да стане ясно на управляващите, че обстановката в света, Европа и Балканите е крайно напрегната и опасна и значението на външната политика неимоверно нараства. Думата на Българя не се чува в ЕС, освен ако премиерът лично не схване сериозността на някои теми. От активната балканска политика, провеждана от предишни президенти и МВнР преди години, не е останала и следа. Считаме, че в сегашната толкова сложна глобална обстановка е крайно безотговорно да се предприемат действия, които ерозират дипломатическата служба, демотивират нейните служители и се отразяват върху международния авторитет на страната ни”, заявяват от Българското дипломатическо дружество.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес