Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бареков пак се извъртя, извини се на Плевнелиев, а член на ББЦ обеща заем на КТБ

02 август 2014, 15:00 часа • 62120 прочитания

Поискахме от президента да оздрави КТБ. Служебното правителство трябва да използва шанса да отвори банката. КТБ е жива банка и ще може да работи. Това каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, след срещата му с президента Росен Плевнелиев.

Той съобщи, че се е извинил на президента за това, което му е причинил през последната година. "Разбирам, че моите квалификации за него не са били премерени и са нагнетявали още повече обстановката. Въпреки всичко президентът устоя и в момента е единствената институция. Сигналите срещу него са били използвани от медийните бухалки на фамозния и небезизвестен Делян Пеевски, за да се разчистват сметки с президента. Сега на мен ми се случва същото, което тогава се случи на него", намери катарзис лидерът на ББЦ.

"Друга работеща институция, за която да е гласувал народът, освен президента, няма", обясни Бареков за финал.

Бареков увери, че ще осигури кворум в парламента на извънредното заседание в понеделник (4 август) със своите сигурни петима депутати и ще подкрепи частична актуализация на бюджета в частта му за НЗОК и средствата за общините и строителните фирми. Очаква се и шести депутат да се присъедини към петимата, подкрепящи ББЦ в парламента, съобщи Бареков.

КТБ

"Трябва да се знае истинското състояние на КТБ, защото според информации от международния одит, тя не е в толкова лошо състояние, а бе убита по един брутален начин", поясни Бареков.

Зам.-председателят на ББЦ и депутат Светлин Танчев бе категоричен, че политиците не трябва да се крият зад парите на хората. И обеща, че ще даде половината от спестяванията си под формата на заем за КТБ. "На базата на моите анализи и данните от одита, съм готов да дам назаем половината си спестявания на тази банка", каза той. По думите му с всеки един ден, в който държавата забавя отварянето на банката, допринася допълнително за загубите й.

"Не може едни политици да се крият зад народните пари. Време е да поемат отговорност", категоричен бе Светлин Танчев.

"Аз имам интерес да излезе истината за тази банка. Моята фирма има да получава 5 милиона от телевизията (бел. ред - ТВ7) и не може да си ги получи заради случилото се с банката. Трябва да се разровят всички кредитни досиета в банката и фирмите, свързани с Пеевски, за да се види Бареков какво има да взима и Пеевски какво има да дава на тази институция", поиска Бареков с апломб.

Служебното правителство

Това, което президентът ни разкажа за служебното правителство, ни хареса. То ще бъде на гражданското общество и на експертите, уточни още Бареков, като добави, че конкретни имена не са обсъждани.

Президентът ще спази закона, ще поеме отговорност като държавен глава и ще назначи представител на "България без цензура" в ЦИК. Най-вероятно Катя Иванова ще заеме мястото на представителя на НДСВ, стана ясно още от думите на Бареков.

Самият Плевнелиев посочи приоритетите на служебното правителство - ускоряването на плащанията на средствата от Европейския съюз и работата по Споразумението за партньорство на България с Европейската комисия. Плевнелиев увери, че назначеното служебно правителство ще бъде съставено от проевропейските и надпартийни експерти, които мотивирано и прозрачно ще работят по важните за обществото теми, като здравеопазването, икономиката и сектор "Енергетика".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес