Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Азотните оксиди вече не са част от замърсителите на въздуха

20 декември 2017, 09:12 часа • 10497 прочитания

Реално в населените места няма проблем с азотните оксиди, но продължава да го има проблема с фините прахови частици. 16 страни членки са в наказателна процедура заради мръсния въздух. Това стана ясно от думите на председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Ние сме готови да разгледаме максимално бързо законодателните промени, за да могат те да влязат в сила по отношение на подобряването на качеството на въздуха. Много беше направено в инвестициите за подобряване на градския транспорт, отбеляза Василева.

Трябва да се въвеждат стимули, които да насърчават гражданите да ползват по-екологични автомобили. Разбира се, да се насърчава и използването на градския транспорт.

Има възможности за стимулирането на закупуването на превозни средства, които са по-малко замърсяващи. Общините безспорно имат своята роля в подобряването на качеството на въздуха. Смятам, че може да се работи в посока на стимулиране на финансов инструмент, който да подпомага хората да закупуват печки за отопление с по-щадящо гориво, поясни още Ивелина Василева.

Ситуацията с втория кабинков лифт в Банско

Това е тежък проблем и силно поляризира мненията. Аз смятам, че трябва да се осигури достъп на хората до планината и трябва да бъде изградено съоръжение. Това, което е притеснително обаче, е, че всички се концентрират в един-единствен казус, но трябва да се говори и за стратегия на национално ниво за развитие на планинския туризъм, коментира още бившият екологичен министър.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес