Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат: Форсмажор може да доведе и до дела срещу държавата (ВИДЕО)

23 март 2022, 14:43 часа • 1860 прочитания

Искането на Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор си дойде като партийна изява. Това каза в Студио Actualno адвокат Петър Славов, депутат от Гражданската квота на Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание.

Прозвуча доста притеснително, тъй като тя го заяви като намерение за цялата страна, с един акт да се въведе подобна ситуация на непреодолима сила, да използваме българската дума и това, което е записано в Търговския закон. Какво щеше да означава това? Най-просто казано, щеше да означава по търговските сделки контрагентите могат да откажат изпълнение. Обикновено плащането и доставката по определена търговска сделка. И се замислете когато даден търговец откаже на своя контрагент, неговият контрагент - на своя и на следващия, и на следващия да се плати, в един момент имате ефект на доминото и буквално икономиката ще блокира.

Обявяването на форсмажорни обстоятелства щеше вероятно да се озове и в Конституционния съд и вероятно във Върховния административен съд, зависи от кого е обявен този акт и накрая да се създаде един правен, а вероятно и икономически хаос. Нищо чудно да се заведат и дела срещу държавата, ако се установи, че това са едни незаконни действия.

Още- във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес