Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Тотев родители ще кръстосват целия град като бедуини, ако не се слеят училищата

20 май 2016, 14:46 часа • 641 прочитания

"Ако не бе взето това решение, през септември 120 семейства от квартал "Съдийски" щяха да ходят като бедуини с кервана из целия град. По закон, когато се закрие едно училище, децата се насочват там, където има места, а не където пожелаят родителите", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев във връзка със сливането на ОУ "Душо Хаджидеков" и ОУ "Георги Бенковски". Според пловдивския градоначалник "решението на Общинския съвет за двете училища е единственото правилно решение".

Недоволни родители продължават протестите и настояват областният управител да върне решението. Те са категорични, че ще потърсят съдействие от министъра на образованието Меглена Кунева и премиера Бойко Борисов, пише Topnovini.bg.

"Общинският съвет се ангажира с решение, което гарантира на родителите, че тази година няма да преместват децата си и те ще продължат своето образование там, където са записани. През следващата учебна година обаче родителите ще могат да изберат дали да използват целодневното обучение, или да използват сменното обучение, както и сега съществуващата схема", уточни Тотев. По думите му с решението се дава пълна свобода на родителите и се спасява ОУ "Георги Бенковски".

маше опасност Пловдив да се превърне в първия град, който закрива училище, а аз по никакъв начин не бих допуснал това", категоричен бе кметът. Според него "няма никаква драма".

Actualno.com припомня, че от началото на тази седмица в Пловдив избухна огромен скандал, касаещ сливането на две училища – ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Георги Бенковски”.

Стигна се и до протести на родители поради една основна причина – неяснотата защо се прави обединението. Протест на родители на деца от ОУ „Георги Бенковски“ имаше още на 16 май, а на 18 май имаше протест и на родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“. Както и вчера (19 май) отново беше проведен протест пред "Душо Хаджидеков", а днес (20 май) имаше нов протест – пред сградата на областния управител на Пловдив.

Решението на пловдивския Общински съвет за сливане на ОУ "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски" ще бъде разгледано от юридическия отдел на Областната управа, за да се прецени дали има нарушение и дали може да бъде върнато.

Това заяви заместник-областният управител Иван Антонов, който днес заедно с другите двама заместници на Здравко Димитров се срещна с представители на протестиращите родители.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес