Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата подхвана Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив (ВИДЕО)

20 януари 2020, 18:00 часа • 3412 прочитания

Часове след като Районна прокуратура Пловдив се самосезира за брутално отношение към възрастни хора с деменция в общински център, криминална полиция започна проверката. Злепоставяне и осъществена принуда са двете престъпления, които се разследват, каза районният прокурор Атанас Илиев, но ще се проверява за дълъг срок от време, може би от самото създаване на центъра преди три години, без прокуратурата да изключва появата и на нови нарушения. В хода на проверката ще се проучат и трите смъртни случая там, тъй като за единия от тях поне има сигнал, че човекът е простуден по небрежност.  

Злепоставяне означава безпомощен човек- дали заради възраст или болест- да бъде оставен без необходимите грижи, принудата личи от репликите в записа- хората са заставяни да правят неща против волята си.

Наказанието за първото престъпление е 3 години лишаване от свобода, за второто- 6. Възможно е в хода на проверката да настъпят и нови правни квалификации.

Все още не са установени конкретните лица, чиито гласове се чуват в записите, тоест те все още работят в Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив. 

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес