Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дойде ред за ремонт на плевенската автогара, избират проектант

17 октомври 2018, 12:53 часа • 4599 прочитания

Неугледната от много години плевенска автогара ще бъде ремонтирана със средства от общинския бюджет. В сегашния си вид и функционалност тя може да се бори само за трета категория. След ремонта ще може да претендира дори за първа, съобщиха от общинската управа.

Шест дружества са подали оферти по обявената от Община Плевен обществена поръчка за изготвяне на работен и инвестиционен проект и упражняване на авторски надзор на ремонта на автогарата. Обявената прогнозна стойност на поръчката е 40 000 лв. При разглеждането на предложенията станало ясно, че само един от кандидатите е представил всички документи, доказващи съответствие с поставените изисквания. В книжата на останалите 5 фирми са констатирани липса, непълнота или несъответствие на информацията. В срока за отстраняване на липсите само три от дружествата са подали нужните допълнителни документи, съобщиха още от общинската управа.

Община Плевен е изготвила техническо задание за проектиране на работен инвестиционен проект. Според него в приемната сграда на автогарата трябва да е  осигурена климатизация в чакалнята, места за сядане на поне 50 пътници, помещение за съхраняване на багаж, съответен брой тоалетни с мивки за пътниците, отоплено помещение за майки с деца, подемна платформа или рампа за придвижване на инвалидни колички и др.  

В обособената територия за движение и престой на автобусите трябва да се проектират контролирани вход и изход, нова твърда настилка на площадката с пътна маркировка, минимум 8 оборудвани с навеси сектори за заминаващи и преминаващи автобуси, информационни електронни табла за пристигащи и заминаващи автобуси и др. Освен "жива" охрана, на автогарата ще има осигурено видеонаблюдение.

Преди време кметът на Плевен Георг Спартански съобщи, че ще предложи за обсъждане в местния парламент да бъде изтеглен нов инвестиционен кредит от общо 6 млн. лв. за четири важни обекта. Един от тях е основният ремонт на автогарата.

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес