Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Представят книга за имената на пернишките улици

22 март 2023, 14:28 часа • 4261 прочитания

Книга, посветена на имената на пернишките улици, ще бъде представена утре. Събитието ще започне от 17,30 часа в галерия „Любен Гайдаров“. Автор на произведението, озаглавено „Будиславец. Имената на улиците в Перник“, е Славчо Чанев.

Книгата му ще бъде представена от проф. Надя Манолова – историк, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от общината.

Това е първо и уникално по рода си изследване за имената на пернишките улици, площади, квартали и махали. Авторът Славчо Чанев е събрал и обяснил произхода и значението на близо 800 имена.

Книгата е структурирана в три части – каталог, азбучник и притурка.

В каталожната част са посочени и тълкувани всички известни имена на улици, квартали и махали в Перник от обявяването му за град през 1929 г. до 02.10.2022 г.

Отбелязано е най-старо документираното именуване – ул. „Св. Иван Рилски“ (1931 г.), най-масовото именуване – на 110 улици (1933 г.), и най-многобройното едновременно преименуване – на 62 улици през 1992 година.

В азбучника са посочени 29 основни квартали на града с техните граници и принадлежащи улици, с актуалните им имена. В притурка са данните и за останалите селища от община Перник – 19 населени места с общо 834 улици.

Още от Перник: 

Над 750 деца от 4 държави в турнир по художествена гимнастика на Перник

Община Перник ще раздаде проследяващи устройства на родители на деца с аутизъм

Миньорите в Перник: Никой не казва какво ще работим след като закрият мината

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес