Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвременните цигулки не са по-лоши от "Страдивариус"

09 май 2017, 07:45 часа • 5068 прочитания

Съвременните цигулки не са по-лоши от "Страдивариус". След повече от два века слава, произвежданите от прочутия лютиер Антонио Страдивари цигулки, отстъпиха пред модерните инструменти. Резултатите от тестове, проведи на сляпо, от музиканти и слушатели, с модерни цигулки и цигулки „Страдивариус“, дадоха преднина на модерните цигулки. Освен слушателите, участници в теста, които не виждали цигулките, десетимата музиканти били със завързани очи, пише БГНЕС.

Резултатите: били са предпочетени модерните инструменти на по-малко от 10 години, за които слушателите оценили, че притежават по-добра звучност.

„Звукът е богат, мощен и ясен, изпълва залата и се извисява над оркестъра“, смята музикалният експерт Клодия Фриц от Френския национален център за научни изследвания, която работи върху този тест, заедно с американския лютиер Джоузеф Къртин. Досега се смяташе, че италианските цигулки от 17 и 18 в., особено изработените от Страдивари, имат божествен звук и превъзхождат модерните.

В теста, който оборва тези мнения, участвали 137 слушатели на сляпо, 55 от които слушали в специална аудитория с 300 места, близо до Париж, а 82-ма – в концертна зала с 860 места в Ню Йорк. Изпълненията били на музиканти с три цигулки „Страдивариус“ и три модерни инструмента. Те свирили соло и с оркестър. Повечето от слушателите, независимо дали са професионалисти или не, предпочели модерните цигулки. Изводът, който направили учените е, че музикантите трябва да избират своя инструмент „на сляпо“, водейки се само от звука, а не от престижа на известен лютиер.

По време на своята работа в продължение на 70 години Страдивари е направил 1 100 струнни инструмента. Днес до нас са достигнали около 650. Те могат да достигнат цени от милиони долари.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес