Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стриймингът: Основен източник на доходи за текстописци и композитори през 2022 г.

27 октомври 2023, 09:37 часа • 733 прочитания

Стриймингът се е превърнал в най-големия източник на доходи за композитори и автори на текстове през 2022 година и е помогнал за увеличаване на постъпленията от колекциите им с повече от една четвърт до 10,83 милиарда евро, се посочва в доклад на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори (CISAC), публикуван днес и цитиран от Ройтерс. 

Хонорарите от дигиталните колекции са скочили с близо 34 на сто до 4,2 милиарда евро през 2022 година, като повече потребители са прибегнали към абонаментни услуги за музика и видеа, се посочва в доклада.

След бума по време на пандемията стрийминг колекциите са нараснали двойно спрямо равнищата преди COVID-19 и са били около 35 на сто от общите колекции за създатели на музика, надминавайки радиото и телевизията. Хонорарите от предавания на живо и публични прояви, включващи концерти, изложби и театрални постановки, са скочили с 69,9 на сто до 2,68 милиарда евро през 2022 година, но е останало под нивата от 2019 година от около 7,9 на сто след срива по време на пандемията.

Още: Нова песен на The Beatles, създадена с изкуствен интелект, излиза на 2 ноември (ВИДЕО)

Снимка: iStock

Подобрение и при развлекателните програми

Развлекателните програми на живо са продължили възхода си през 2023 година заради отложеното търсене и може да надвиши предпандемичните равнища, се посочва в доклада. 

Перспективата след 2023 година остава несигурна заради опасения за потребителските разходи и затягането на бюджетите за турове на артистите.

Още: Музикални продуценти се изправят срещу компания за изкуствен интелект

По-рано тази седмица гигантът в стрийминг услугите Spotify съобщи за растеж от 26 на сто в броя на активните месечни потребители до 574 милиона души през третото тримесечие, надвишавайки собствените си и на анализаторите прогнози за 565,7 милиона души.

Изкуственият интелект в музикалната индустрия

Президентът на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори Бьорн Улвеус, който е един от основателите на популярната шведска група ABBA, заяви, че изкуственият интелект може да окаже влияние върху постъпленията на музикалната индустрия в бъдеще.

Снимка: iStock

Още: От Netflix се похвалиха с над 232 милиона абоната

"Това може да не засегне колекциите на творците през 2023 година, но през идните години ще стане. Точно сега творците трябва да седнат на масата с технологичните компании и високопоставени политически лица", коментира Улвеус.

Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори е мрежа от авторски сдружения, защитаващи правата и представляващи интересите на над 4 милиона творци в музикалното, аудиовизуалното, драматургичното, литературното и визуалното изкуства, пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес