Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продават на търг култова китара на Джордж Харисън, очаква се сумата да е колосална (СНИМКИ)

04 октомври 2024, 15:58 часа • 265 прочитания

Електрическа китара, на която Джордж Харисън е свирил в началото на съществуването на The Beatles, се очаква да бъде продадена на търг идния месец за над 800 000 долара, съобщава Ройтерс.

От "Julien's Auctions", които предлагат инструмента на търг, твърдят, че китарата "Футурама" с преливащо от жълто през охра към черно покритие е била една от най-използваните от Харисън. Те я наричат "един от свещените граали на историческите китари на The Beatles и казват, че се очаква тя да надхвърли прогнозната си цена от 600 000 - 800 000 долара. 

Китарата ще бъде изложена в музея "Историята на Бийтълс" в Ливърпул през следващите две седмици, след което ще бъде показана в други музеи в Европа. Тя ще бъде продадена на търг от 20 до 22 ноември в Съединените щати.

Още: Продадоха китара на Ноел Галахър за близо два пъти над очакваната цена

Повече за култовата китара

След като я купува от музикален магазин в Ливърпул, Харисън свири на китарата "Футурама" в началото на 60-те години на миналия век. Тогава групата се изявява в клуба "Кавърн", прави турнета в Германия и осъществява първите си официални записи за "Полидор".

Навремето Харисън признава, че китарата е "много трудна" за свирене, но му харесва това, което той нарича "футуристичен" вид. "Имаше страхотен звук", казва той по-късно пред журналист. 

През 1964 г. той дарява инструмента на рок списание като награда за конкурс, но китарата остава при редактора на изданието, след като победителят избира парична награда, вместо да притежава част от историята на рокендрола, пише БТА.

Още: Очила на Джон Ленън и 33 черно-бели снимки отиват на търг (СНИМКА)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес