Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си португалската фадо звезда Мизия

29 юли 2024, 14:37 часа • 1109 прочитания

Португалската певица Мизия - една от представителките на възраждането на фадото, е починала през уикенда на 69-годишна възраст, предаде АФП. От звукозаписната ѝ компания съобщават, че погребението ѝ ще бъде в Лисабон на 7 август.

Сузана Мария Алфонсо де Агиар, известна с псевдонима си Мизия, е починала в събота, 27 юли, в болница в Лисабон след продължително боледуване, съобщиха нейни роднини пред местни медии. 

"Мизия изигра ключова роля в обновяването на фадо, като не се поколеба да експериментира с нови акустики и не толкова традиционни подходи", написаха от португалското Министерство на културата. Държавният глава на Португалия Марсело Ребело де Соуза също отдаде почит към Мизия в прессъобщение, публикувано в сайта на президентстката институция, наричайки я "страстна изпълнителка на фадо, направила кариера на кръстопътя на различни музики".

Още за Мизия

Заедно с певици като Мариза, Ана Моура и Кристина Бранко тя принадлежи към поколението изпълнителки на фадо, които през последните години възродиха тази меланхолична традиционна песен.

Родената е в Порто Мизия. Мизия издаде последния си албум през 2022 г. и е пяла в няколко страни в чужбина, включително в Италия и Франция. Изпълнителката е гостувала и в България, пише БТА.

Още: Почина Волфганг Рим - един от най-влиятелните съвременни немски композитори

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес