Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трилър и дебютна победа за Даниел Рикиардо

08 юни 2014, 23:26 часа • 14474 прочитания

Никой, абсолютно никой не е могъл да предположи, че в края на GP на Канада победата ще отиде при пилот на Red Bull, при това при дебютанта в отбора Даниел Рикиардо. Надпреварата на „Жил Вилньов“ се превърна в невероятна драма, в която Фелипе Маса и Серхио Перез направиха много зрелищна катастрофа в първия завой на последната обиколка, като така провалиха страхотното си състезание до момента.

Но големите победители в Канада се казват Даниел Рикиардо и Нико Розберг. Упорството на Рикиардо в продължение на 20-ина обиколки да кара зад скоростната кутия на Перез даде резултат. Три тура преди финала Даниел изпревари мексиканеца и оттам не му бе трудно да изпревари страдащия от 44-тата обиколка Нико Розберг. Тази драма обаче нямаше да е възможна без тежките технически проблеми на Mercedes. Двамата пилоти на тима получиха абсолютно идентични проблеми със спирачките и загуба на мощност. При това в една и съща обиколка. Резултатът е, че Хамилтън отпадна в 47-я тур, защото просто остана без задни спирачки, но Розберг свърши невероятна, абсолютно невероятна работа. Той успя да запази болида си до финала (като три тура преди него изглеждаше, че ще спечели) и да вземе 18 точки, като така увеличи преднината си пред върлия си съперник на 22 точки. Голяма роля за това постижение свърши Перез, който близо 20 обиколки държеше дуото на Red Bull зад себе си. Факт е, че Нико успя да се справи с много сериозното затруднение, в която бе попаднал, докато Люис – не. Така разликата между тях стана почти същата, каквато бе след първото състезание на сезона, когато Розберг спечели, а Хамилтън отпадна. Така британецът трябва да започне всичко отначало, за да догони съотборника си. Трябваха му 4 поредни победи, за да го стори, а сега отново е отчайващо назад след второто си отпадане.

Огромни аплодисменти за Рикиардо, който не се отказа до самия край, макар че нямаше шанс срещу Force India на правите. Той обаче намери пролука около Перез в първия завой на пистата и оттам не му бе много трудно да изпревари Розберг за два тура, който беше много бавен на дългата права. Себастиан Фетел завърши трети, като отново бе засенчен от младия си съотборник, този път с доста дебела сянка.

Фелипе Маса развали страхотното състезание с изнервена маневра срещу Перез, но поне се размина на двамата. Тази свирепа катастрофа даде шанс на Дженсън Бътън да се придвижи да четвъртото място, следван от Нико Хюлкенберг.

Ferrari отново влязоха 3-4 пъти в полезрението на камерите, защото просто около тях нищо не се случваше. Вярно, Алонсо направи едно изпреварване (достатъчно за шестото място), но нищо, абсолютно нищо повече. За Райконен бе поредният следобед (1 точка за него), който трябва бързо да забрави. Финландецът дори се завъртя на фибата, но по-отчайващото е, че Ferrari просто няма скорост. Валтери Ботас потъна след първите влизания в бокса и оттам насетне не успя да се възстанови, финиширайки седми. Осми и девети останаха съответно Жан-Ерик Верн и Кевин Магнусен.

Проблемите на Mercedes ги лишиха от едно невероятно постижение. До този момент двамата имаха 5 поредни двойни победи, а евентуална шеста щеше да ги направи единственият отбор в историяна на Ф1 с шест поредни двойни успеха. Щеше, защото това така и не се случи.

Следващият старт (20-22 юни) е на пистата „А1 ринг“ в Австрия.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес