Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отборите от Формула 1 на ръба

07 ноември 2013, 16:19 часа • 31712 прочитания

Тимовете от Формула 1 са на ръба на възможностите си при подготвянето на автомобилите си за официалните тестове на „ Херес” преди началото на сезона през 2014г.

Спортният директор на „Макларън”, Сам Мишел, обяснява колко е напрегната атмосферата във всички отбори, защото остават едва три месеца преди болидите да стъпят отново на пистите. „Нещата са на ръба. През последните дни правим симулации и диагностики, които са по-притеснителни, отколкото бяха последните промени в правилата”, коментира той.

В момента всички механици и целите екипи са съсредоточени върху двигателите, настройките им и шаситата на болидите. Това идва от малка част от новите правила за следващия сезон, които засягат двигателите. Те ще бъдат с работен обем от 1.6 литра V6. Ограничението на оборотите е 15000, а ъгълът между цилиндрите ще бъде 90 градуса. Двигателите ще имат един турбо компресор.

Тимовете ще имат проблеми и с избора на гумите, защото те ще трябва да са перфектно съвместими с новите системи в болидите. През последните години някои от тимовете пропуснаха предварителните тестове, за да имат повече време да работят по аеродинамиката. Според Мишел обаче никой няма полза от това. „Не разбирам каква полза имаш от пропускането на този тест. Що се отнася до шасито, то едва ли ще имаш достатъчно време да го преработваш. Може да си спечелиш евентуално повече време за подобряване на дифузерите и предното крило, но така или иначе се инсталира нов, ъпгрейднат, пакет преди самото състезание, така че не виждам смисъла от пропускането на теста на „Херес”, завършва Мишел.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес