Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маса подписа с Williams, Магнусен заменя Перес в McLaren

12 ноември 2013, 10:07 часа • 22337 прочитания

През следващата година Фелипе Маса ще кара за британския отбор, след като прекара осем сезона във Ferrari. Този вариант витаеше от няколко месеца, а според някои бразилски медии това е бил умишлен ход, за да се привлече интерес от страна на бразилските спонсори. От Williams официално признаха, че се интересуват изключително много от бразилския пазар и изцяло от тях зависи да комерсиализират своя нов пилот. И двете страни обаче настояват, че 32-годишния бразилец не е платен пилот. С което някой не би се съгласил.

Фелипе Маса ще седне в кокпита на Williams, от който излиза Пастор Малдонадо, безспорно платен пилот. Той пилотираше с парите на венецуелската нефтена компания PDVSA, която плащаше за това по 40 млн. евро на година. Williams официално потвърди, че догодина PDVSA няма да фигурира върху болидите на тима от Гроув. За сметка на това обаче там ще се появи логото на друг петролен гигант – Petrobras. Те ще последват Маса от Ferrari във Williams.

Не може да се отрече обаче, че Маса има нужния опит, от който се нуждае Williams в момента. Не се споменава нищо за продължителността на договора, но се знае, че той е „многогодишен“. Същото важи и за договора на Валтери Ботас, докато този месец ще стане ясно къде ще кара Малдонадо. Ще кара, защото вероятно ще има кой да го вземе срещу нефтените пари на PDVSA.

Другата голяма рокада касае Кевин Магнусен, шампион във Formula Renault 3.5. Според Autosport договор все още не е подписан, но това ще стане в много близко бъдеще. Според него Кевин ще замени Серхио Перес, който изкара само един сезон в McLaren.

Така за McLaren отново ще се състезава пилот с фамилията Магнусен, след като между 1995 и 1998 за отбора се състезаваше бащата на Кевин – Ян. През 2011 г. Кевин стана шампион в британската Формула 3, а този сезон спечели Formula Renault 3.5. Едновременно с това той правеше спорадични тестове със състезателния McLaren, а в Уокинг прекарваше много време в симулатора. В McLaren са убедени, че Магнусен е по-бърз от Перес, тъй като дава по-добри резултати от него в симулатора. Анализ на състезанието в Абу Даби пък показал, че Бътън е отворил (виртуална) разлика между себе си и Перес от цели 23 секунди след първото си влизане в бокса.

Според BBC договорът на Магнусен и Бътън ще е само за 2014 г. В края на годината ще се съпотставят времената и представянията на двамата, като по-добрият ще бъде предпочетен . Другият ще се тръне, а вероятно неговото място ще бъде заето от Фернандо Алонсо.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес