Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ейдриън Нюи намекна, че времето му във Ф1 изтича

26 октомври 2013, 20:12 часа • 80987 прочитания

Този уикенд Себастиан Фетел ще стане четирикратен световен шампион. Казвам го с такава увереност, тъй като доминиращото му представяне в квалификацията говори за пълна доминация и в състезанието. А тази му доминация ме накара да спра да гледам Ф1... за пръв път от 15-ина години насам. Със сигурност през следващата година Нюи ще се опита да направи своя пилот 5-кратен световен шампион, след което брилянтният дизайнер да се отдаде на любимото си хоби – яхтите.

Пред британския „Телеграф“ Нюи споделя: „Вече съм на 54 и има много други неща, с която бих искал да се занимавам.

След което Нюи добавя: „Може би America's Cup, кой знае?". Любовта на най-великият (вероятно, ако някой почитател на Колин Чапмън не го оспори) дизайнер във Ф1 отдавна е насочена към яхтите, като той вече има един такъв дизайн.

Няма опасност това да се случи догодината. „Моето непосредствено бъдеще е обвързано с Ф1. Напълно съм отдаден на следващата година и новите правила.“

Прави впечатление, че се говори за следващата година. Само. И новите правила, които ще са предизвикателство за Нюи. Но дали великият британец няма да избере нещо друго за 2015 г.? Особено ако Фетел запише 5-световна титла... А и следващата America's Cup ще се проведе най-рано през 2016-а, така че 2015 г. изглежда удачна, ако някои иска да направи нова яхта от нулата.

Не бих се учудил, напротив. Ще е учудващо, ако Нюи остане, тъй като се питам каква ли ще е движещата сила за такъв гении като него. Кореспондентът на Telegraph Тома Кери спекулира, че магнатът Дитрих Матешиц може да пожелае да направи свой собствен отбор за America's Cup, а Ейдриън Нюи да оглави дизайна.

"Може би," отговаря Нюи. „Опасявам се, че това не е нещо, на което съм отделял много време за разговор с Дитрих." Но лично на мен това ми звучи доста уклончиво. Нека не забравяме, че шефът на аеродинамиците на Red Bull, Питър Продромоу, ще се завърне в McLaren. Дали пък британецът не знае нещо повече за бъдещото на своя гуру, щом решава да напусне доминиращият отбор в последните четири години? Да не задълбавам в по-йезуитския слух, че скоро Red Bull би могъл да изтегли отбора си и да остане само като спонсор във Ф1. Но по тази тънка червена линия ще тръгнем след известно време. За момента това е слух, който върви под сурдинка в кервана. Предстои да видим дали ще остане само димка. А и тук трябва да се чуе думата на Бърни Екълстоун, който няма да е много щастлив срещу подкрепата си към този отбор да получи удар в гърба. Но личното ми мнение е, че бъдещето на Нюи във Ф1 е ограничено вероятно на още една година.

Стартът за GP на Индия е утре от 11,30 часа. Пръв ще потегли Фетел, а след него са Розберг и Хамилтът, но на повече от 0,7 секунди. Това предвещава скука по отношение на името на победителя. Двамата пилоти на Mercedes обаче трябва да се качат на подиума, ако искат да направят отбора си вицешампион при конструкторите.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес