Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доминираща победа за Хамилтън, втори остана Розберг

30 март 2014, 13:41 часа • 10108 прочитания

Пилотите на Mercedes записаха първа двойна победа за сезон 2014, като Хамилтън доминираше цялото състезание. Фетел и Red Bull започват да влизат в час и да намират скоростта си, но като цяло състезанието бе изключително скучно.

Люис Хамилтън стартира първи и завърши първи, след като само за една обиколка колоната бе водена от Нико Хюлкенберг при смените на гуми. Иначе Хамилтън нямаше абсолютно никакви проблеми в течение на всичките 56 обиколки, за да запише името си сред победителите в сезон 2014. Втори остана съотборникът му Нико Розберг, който обаче бе преследван през цялото състезание на много близко разстояние от Себастиан Фетел. Гигантската разлика между Mercedes и останалите от първото състезание в Австралия се запазва, тъй като разликата между Хамилтън и Фетел (първи и трети) на финала бе над 25 секунди. Определено може да се каже обаче, че Red Bull и Фетел постепенно намират формата и скоростта си, като след втората смяна на гумите Фетел бе под 1 секунда и имаше опит за изпреварване срещу Розберг, който обаче не успя. Въпреки това Red Bull върви в правилната посока и ще намери форма си, а гигантските проблеми от предсезонните тестове сякаш са на половин година разстояние, а не само на месец. За нещастие Даниел Рикиардо, който направи чудесен старт и изпреварви съотборника си Фетел на старта (в последствие 4-кратният световен шампион си върна позицията), продължава да е преследван от жесток карък. В самото начало на състезанието стана ясно, че датчикът, който следи дебита на гориво (и заради който бе дисквалифициран от втората си позиция в Австралия), е отказал. Много е вероятно да бъде дисквалифициран и след този старт, но това няма да има никакво значение, тъй като при третата смяна първо механникът на предна лява гума не затегна гайката, а след това се счупи предното му крило.

Нищо добро за тифозите в този старт. Най-големият позитив е, че Алонсо финишира четвърти. Но е очевидно, че Ferrari нямат нужната скорост. В първия старт Алонсо стартира пети и завърши пети, като не изпревари никого на пистата. Сега отново стартира пети и вървеше пети през по-голямата част от състезанието, като придвижването му с едно място по-напред се дължи единствено на проблемите на Рикиардо, а не на изпреварване, което да е направил той. Състезанието на Райконен беше кошмарно. Инцидент с Магнусен в началото спука задната му дясна гума, което го смъкна на последно място. Оттам той успя да стигне само 12-та позиция на финала.

Нищо запомнящо се и от McLaren. Магнусен бе наказан с 5 секунди, но това не бе решаващо за неговата 9-та позиция на финала. Просто неговият болид нямаше нужната скорост. Бътън се справи по-добре, финиширайки 6-ти, но основно заради това, че нямаме силно изявен отбор в средата. Нищо запомнящо не предложи и дуото на Williams. Ботас бе звездата на първия старт в Австралия, но сега той и съотборникът му нямаха скорост. Въпреки това събраха ценна точки със 7-мо и 8-мо място (Маса и Ботас). Последната точка взе новакът Даниел Квият.

Отпаднаха двата болида на Sauber, както и Пастор Малдонадо с Lotus. Съотборникът му Ромен Грожан стигна до финала на 11-та позиция, което може да се определи като голямо постижения за силно затруднения отбор.

Като цяло състезанието може да се определи като изключително скучно. Очакваниято и надеждите ми за съспенс през 2014-а не се оправдават до момента. Дано Red Bull по-бързо намерят нужната им скорост, за да има интрига за победата.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес