Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зинга Барбоса Фирмино: Летящият мечтател на българската атлетика

10 юни 2024, 11:15 часа • 3219 прочитания

Знаете ли кой е Фирмино? Не, не става дума за бившия нападател на Ливърпул Боби Фирмино, а за едно невръстно момче, чието име тепърва ще прославя България по целия свят. Става дума за Зинга Барбоса Фирмино - една от младите звезди на българската лека атлетика. Той е едва на 16 години, но вече обещаващо блести на спортния хоризонт.

Зинга Барбоса Фирмино

С корени, вплетени в богатата земя на Ангола, Зинга е родом от Бургас, но от ранна възраст съдбата го отвежда в Ямбол. Там под погледа на треньорите от отбора на ЛК Радио 999, той разгръща потенциала си и започва своя възход. Името на Зинга вече звучи познато по стадионите из цялата страна. Неговият талант е като една изгряваща звезда, която тепърва ще заблести и ще донесе велики успехи на България. Ето как започва всичко за Зинга: от националните писти до международната сцена.

Скок към върха: Зинга Барбоса Фирмино

Зинга се впуска в света на леката атлетика преди три години, насочвайки стремежа си към спринтовите дисциплини – 60, 200 и 400 метра. Първият му състезателен старт е на Националния шампионат за юноши и девойки под 18 години в зала през 2022 г., където записва време от 7.86 секунди на 60 метра и 26.33 секунди на 200 метра. Участва и на състезанието за под 16 години, завършвайки 15-ти на 60 метра и 13-ти на 200. Още през първата си състезателна година, лятото му носи успехи – Зинга вече се класира на финала на 200 метра, където постига 5-то място с резултат 24.59 секунди в сериите и 24.91 секунди във финала. Той не спира дотук – класира се и в топ 6 на надпреварата на 400 метра, затвърждавайки своя стремеж и потенциал.

Зинга Барбоса Фирмино

Преходът от спринта към скока

2023 година е вторият сезон за Зинга, вече при по-големите. Изненадващо обаче името му е в стартовите списъци на троен и дълъг скок. Преходът от спринта към скока става неочакван и за самия него. В интервю пред Actualno.com той споделя:

„Смяната на дисциплините стана по много неочакван начин. До лятото на 2022 година участвах на 60, 200 и 400 метра. Но в началото на следващия сезон бяхме на лагер на Слънчев бряг, и треньорката реши да ми даде тренировка със скачачите. Видяхме, че някои неща се получават и в края на лагера установихме, че ще сменим дисциплините към дълъг и трон скок, защото там може да имам по-голяма реализация.“

А резултатите идват веднага. Още на първото си състезание на новата дисциплина 15-годишният Зинга се окичва със златния медал на троен скок, постигайки резултат от 13.77 м. Малко след триумфа си на сектора за скоковете, той взема участие в щафетата на 4 по 200 м. Квартетът на ЛК Радио 999 се качва на 2-рото място на почетната стълба. На следващия ден от Националния шампионат за юноши и девойки под 18 години, Зинга става 3-кратен медалист в рамките на 2 дена, добавяйки и сребърен медал на скок дължина.

Зинга Барбоса Фирмино

Роден да скача: Успехите на Зинга Фирмино на дълъг и троен скок

Летният сезон започва, а успехите за Зинга Фирмино продължават. На първия си старт той свежда личния си рекорд на троен скок до 14,28 м, като остава само на сантиметър от първото място. Той все пак успява да вземе своето следващия ден, когато минава границата от 7 метра и записва 7.09 за първото място на сектора за дълъг скок. Добрите му представи продължават и на националното при по-големите, където записва две 5-ти класирания. С медалите си  при под 18-годишните Зинга печели право на участие при мъжете. Дебютът му е белязан от нов личен резултат на троен скок – 14.44. Той споделя за разликата между състезанията с неговите връстниците и професионалистите:

„Със сигурност е по-различно, когато участвам при мъжете. Когато се състезавам с моите връстници, усещам конкуренция и това ме стимулира много повече. Когато съм при мъжете знам, че тези хора са на по-високо ниво от мен и гледам да науча нещо ново от тях, и да наблюдавам тяхното държание по време на състезание.“

Зинга Барбоса Фирмино

Зинга изпраща 2023 г. като успешна и започва подготовката си за сезон 2024, продължавайки фокуса си над новите му дисциплини: „Подбряване на резултатите е моята мотивация. След повечето състезания винаги искам да подобря моите скокове и да усетя тръпката да съм на пистата пак. Това ме кара да искам да се усъвършенствам все повече и повече.“

Зинга Фирмино постига рекорд след рекорд през 2024 година

Новият сезон започва и по най-добрия начин – 2 лични резултата – 7.14 и 15.12, които му отреждат сребърните медали на Националния шампионат под 20 години. Зинга отново става трикратен медалист, прибавяйки един бронзов медал с ямболския квартет на 4 по 400 м. Следва и състезание за юноши под 18 години, където за втора поредна надпревара Зинга се окичва с 3 медала – този път 2 златни и един сребърен на 4 по 200 м. С добрите си изяви през зимния сезон Фирмино си осигурява място на Балканиадата за юноши и девойки под 20 години в Белград, където на два пъти допълва топ 7 с резултатите си на двете дисциплини.

Зинга Барбоса Фирмино

Квота за Европейското за юноши и участник на Балканиада за мъже едва на 16

Летният сезон настъпва, носейки нови възможности и предизвикателства за младия атлет. Зинга започва с участие на международния турнир за юноши и девойки „Младост“. В шестия си опит в надпреварата на дълъг скок, той успява да приземи на 7.25 и да се качи на първото място. С този резултат Зинга печели квота за Европейското първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в периода 18-21 юли в Банска Бистрица. Освен на дълъг, той ще скача и на троен скок в Словакия, като още през зимата преодоля норматива от 14.10 с повече от метър. Само 4 дни след „Младост“ той е в Стара Загора за турнира „Самарско знаме“. Личният рекорд на троен скок отново е покорен – 15.30.

Тези резултати пращат Зинга на Балканиадата за мъже и жени, където е най-младият ни представител. Зинга споделя за чувството да представя националния отбор само на 16 години: „Усещането беше много приятно, защото имах възможността да представя България по някакъв начин вече при големите. В същото време бях много радостен, че съм най-малкият там.“

Зинга Барбоса Фирмино

Зинга Барбоса Фирмино: от националните писти до международната сцена

Тази седмица предстои да видим Зинга на любимия му сектор за откриването на националните шампионати, започващи с надпреварата при юношите и девойките под 18 години. Състезанието ще се проведе на стадион „Берое“ в Стара Загора на 14 и 15 юни. Зинга има сериозни цели за предстоящите първенства: „Целите ми до края на сезона са да се представя добре на предстоящите състезания, където ще гоним лични резултати, и да завърша сезона здрав.“

Той гледа и напред в бъдещето, като за най-голямата му мечта Зинга споделя: „Да се реализирам възможно най-много в този спорт и да участвам на най-големите първенства.“

Зинга Барбоса Фирмино

Зинга Барбоса Фирмино е не просто един от младите таланти на българската лека атлетика, той е истинско откритие на „царицата на спорта“. Само на 16 години, Зинга вече е оставил своя отпечатък на пистите в България и е на прага да завладее европейската сцена. Зад неговите успехи се крие нещо много повече от късмет – усърдна работа и непоколебима мотивация за усъвършенстване. Зинга не просто скача: той лети, носен от мечтите и амбициите си, обещаващи многобройни успехи в бъдеще.

Снимки: Списание АТЛЕТИКА

Автор: Дария Александрова

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес