Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пилатес за начинаещи: 6 ползи и 6 упражнения за летящ старт

03 юни 2024, 15:43 часа • 1102 прочитания

Медитацията и йогата са ви омръзнали? Искате нещо ново и различно? Пилатесът е модерен начин да избягате от забързаното и натоварено ежедневие. Той придоби популярност с множеството си ползи за здравето. Системата за упражнения, измислена от Джоузеф Пилатес, ни дава възможност, тренирайки дишането, тялото и концентрацията, да постигнем връзката „ум-тяло“.

пилатес

Какви са ползите от пилатеса?

  1. Тонизиране на тялото - Пилатесът е чудесен елемент, който да включите в тренировъчния си режим, за да постигнете баланс между горната и долната част на тялото. Тонизира и укрепва, като в същото време ви зарежда с енергия и добро настроение.
  2. Отслабване - Въпреки че не е типичното „кардио“, пилатесът помага на метаболизма ни да се ускори и повишава телесната ни температура, което спомага за изгарянето на калории и ни помага да постигнем калориен дефицит.
  3. Укрепва ядрото - Една от най-добрите ползи е укрепването на ядрото, което е може би най-важното нещо, което трябва да направим за тялото си. Силното ядро държи тялото ни здраво и ни дава сила и стабилност.
  4. Оформяне - Пилатесът не само оформя мускулатурата ни, но и допринася за по-голяма издръжливост. Подобрява физическата ни форма и предотвратява умората.
  5. Намалява стреса - Освен всичко останало, което дава на физическо ниво, пилатесът е и новият ви психолог. Той се грижи за нервната ви система и има положително действие върху стреса и тревожността.
  6. Повишава гъвкавостта - Упражненията, които пилатесът съчетава, издължават мускулите и подобряват общата гъвкавост.

пилатес

Упражнения за начинаещи:

  1. Повдигане на два крака от страничен лег - Полезно е за страничната част на корема. Тонизира мускулите в тази област, които в ежедневието използваме сравнително рядко.
  2. Повдигане на таза - Изключително ефективно за стягане на седалището, кръста и корема.
  3. Планк - Може би най-доброто упражнение за корем, за което не са ви нужни никакви уреди.
  4. Повдигане на крака във въздуха от лег - Полезно е не само за корема, но и цялостно за ядрото ви. А вече споменахме колко важно е да се грижите за него.
  5. Поза „молитва“ - Заимствана от йогата. Отпуска тялото и релаксира.
  6. Упражнение „плуване“ - Укрепва мускулите на гърба и подобрява стабилността в кръста.

ОЩЕ: 8 полезни съвета за фитнес и хранене

Пилатесът не е само тренировка. Той е ключът към доброто здраве и настроение. Бъдете активни. Погрижете се да изглеждате и да се чувствате добре. Един час тренировка по пилатес ще направи деня ви по-пълноценен и ще ви зареди с енергията, от която имате нужда.

ОЩЕ: 4-седмична програма за горене на калории с HIIT тренировки

Йоана Игнатова
Йоана Игнатова Отговорен редактор
Новините днес