Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ им вярвайте: 6 мита, свързани с фитнеса

04 юни 2024, 14:30 часа • 1350 прочитания

Началото във фитнеса може да се окаже трудна задача, особено ако не сте наясно какво да правите. Навсякъде е претрупано с най-различна информация и не знаете на какво да вярвате. Искате да си спестите време. Е, ето няколко често срещани мита свързани с фитнеса:

Митове за фитнес тренировките

  1. Горене на мазнини в определена зона - Много от трениращите остават със заблудата, че тренирайки една мускулна група, те могат да изгорят мазнините точно в тази област. Ключът към това е правилното хранене и достатъчно висока активност.
  2. Повече тренировки означава повече резултати - Колкото повече тренирате, толкова повече резултати ще видите, нали? Това е погрешно схващане. По този начин може да претренирате и стресирате тялото си. Трябва да му осигурите достатъчно време за почивка и възстановяване, за да сте сигурни, че сте достатъчно отпочинали за следващата тренировка.   фитнес
  3. Правите кардио само когато искате да отслабнете - Споменахме, че кардиото е чудесно за изгаряне на мазнини, но това не е единственият път, когато трябва да го правите. То помага на сърцето и белите дробове, а също така подобрява способността на тялото да използва кислород, както и да поддържа кръвното налягане под контрол. Препоръчително е да го правите поне два пъти седмично. 
  4. Всички калории са създадени равни - много хора са с погрешно схващане за калорийния дефицит и макронутриентите. Това може да доведе до редица здравословни проблеми. Най-доброто решение е да консумирате предимно здравословни храни. Това ще доведе до минимално натрупване на мазнини, като същевременно ще осигури на тялото ви основни хранителни вещества, витамини и минерали. здравословно хранене
  5. Мазнините са лоши - друго често срещано погрешно схващане е, че мазнините са лоши и затова много от трениращите ги избягват. Има различни видове мазнини като наситени, мононенаситени и полиненаситени. По-голямата част от вашия прием на мазнини трябва да се състои от моно- и полиненаситени мазнини, тъй като те са здравословни мазнини, които ще осигурят на тялото ви енергията, от която се нуждае.
  6. Не трябва да ядете храна след 21:00 - Много хора вярват, че трябва да спрат да се хранят късно вечер, защото храната няма да се усвои, докато спят , а вместо това ще се съхранява като мазнина. Всъщност е важно да ядете преди лягане, така че тялото да разполага с хранителните вещества, от които се нуждае, за да може да изгражда мускулната маса, докато спите. Препоръчително е да ядете храна, състояща се от високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и някои сложни въглехидрати.

Началото на тренировъчния ви процес може да бъде обезсърчително, ако не сте започнали с правилните знания. Каквито и да са вашите цели, без да ставате жертва на някои от най-често срещаните митове и погрешни схващания, вие ще имате необходимото предимство, за да извлечете максимума от всяко повторение, серия и хранене.

ОЩЕ: 8 полезни съвета за фитнес и хранене

Йоана Игнатова
Йоана Игнатова Отговорен редактор
Новините днес