Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 полезни съвета за фитнес и хранене

28 май 2024, 16:25 часа • 4162 прочитания

В света на фитнеса и здравословното хранене има много информация, която понякога може да бъде объркваща. Затова е важно да се фокусирате върху основни принципи за начинаещи, които ще бъдат полезни за вашата тренировъчна рутина и хранителния ви режим. Ето някои полезни съвети, които да ви помогнат да постигнете вашите цели по-лесно и ефективно.

Как да тренираме и да се храним правилно - 8 съвета

  1. Останете хидратирани – без значение от вида на тренировката, най-важното нещо, което трябва да направите е да останете хидратирани през цялото време. Това е от изключително значение, за да можете да останете енергични и да тренировката ви да бъде оптимална. Пиенето на достатъчно вода е един от най-ключовите процеси, който спомага за здравословното състояние на вашето тяло.
  2. Заредете хладилника си със здравословни храни - храната е също толкова важен фактор, колкото и спорта. Приемайте храни, които се приемат добре от тялото ви, носят нужните макронутриенти и влияят добре на здравословното ви състояние.хранене
  3. Правете промени в рутинните си упражнения - ако цифрата на кантара е "замръзнала" и усещате, че мускулите ви се привикнали с досегашната рутинна тренировка, може би е време за промяна. Сменете вида тренировка или подберете нови упражнения, като вкарате достатъчно разнообразие, което да подейства добре на вашето тялo. 
  4. Не се страхувайте, ако надхвърлите дневния си калориен прием - ако се случи да превишите малко от полагащите се калории в един ден, не се притеснявайте. За да качите килограми, са нужни доста калории. Бъдете внимателни на следващия ден, движете се повече и се хранете балансирано. Не гладувайте – това не няма да ви помогне - напротив, ще стресирате ненужно своя организъм.
  5. Гориво за фитнеса - ако планирате по-натоварваща тренировка, не забравяйте храненето преди това. За закуска включете повече въглехидрат, за да може тялото ви да има достатъчно енергия. След тренировка важно е съотношението въглехидрат - протеин, за правилно възстановяване.хранене
  6. Заобиколете се от хора, които ви подкрепят - важно е хората, които ви заобикалят да вървят заедно с вас в една посока, за да не ви разконцентрират от крайната цел и да не губите фокус. Нека близките ви бъдат допълнителна мотивация.
  7. Тренирайте последователно - тренирането в един и същи ден през седмицата или по едно и също време, има своите предимства. Така ще знаете, че този ден или час е определен за това, ще следите по-лесно колко пъти сте тренирали и постепенно ще подобрявате пътя си към по-здравословен начин на живот.
  8. Добавете малко подправки към храната си - лесно е да влезете в диетичен коловоз, дори ако се зареждате с ароматни плодове и зеленчуци. За щастие наличието на много подправки, пресни билки и цитрусови плодове при готвене може да ви помогне. Някои подправки, които можете да обмислите да използвате:
  • лют червен пипер
  • риган
  • Чесън на прах
  • мащерка
  • червен пипер
  • куркума
  • канела
  • Чили на прах
  • дафинов лист

Ако искате да научите как да покачите чиста мускулна маса, може да прочетете също: Как се качва мускулна маса - 4 съвета за постигане на по-добра форма

Йоана Игнатова
Йоана Игнатова Отговорен редактор
Новините днес