Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

344 дни до Париж 2024: Сеул 1988 – златните Игри на България

18 август 2023, 07:00 часа • 5123 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

България може да се похвали с грандиозна спортна история. В аналите на най-големия международен шампионат - олимпийските игри, Москва 1980 е посочена като най-успешна за страната ни. В столицата на Русия нашите представители записват рекордното трето място в отборното класиране със своите 41 отличия, но през 1988 година българските състезатели подобряват едно свое постижение. На Игрите в Сеул те се окичват със 10 златни медала – ненадминат успех и до наши дни.

Олимпийските шампиони на България от Сеул 1988

На XXIV летни олимпийски игри в Южна Корея спортистите ни се качват 35 пъти на почетната стълбичка. Освен десетимата първенци, можем да се похвалим още с 12 носители на сребро и 13 на бронз. Шампиони стават лекоатлетите Христо Марков и Йорданка Донкова, щангистите Севдалин Маринов и Борислав Гидиков, боксьорът Ивайло Маринов, борецът Атанас Комшев, плувкинята Таня Дангалакова, Таню Киряков (спортна стрелба), Любомир Герасков (спортна гимнастика) и Ваня Гешева на едноместен каяк 500 м.

„Златната дата“ в родния спорт - 24 септември 1988 г.

На 24 септември 1988 г. родният химн е слушан по цял свят няколко пъти. В онази уникална събота талантите на България печелят три титли. В сектора за троен скок Христо Марков триумфира с олимпийски рекорд от 17,61 м. 19-годишният тийнейджър от София Любомир Герасков стъпва на върха в състезанието на кон с гривни, а Таню Киряков е шампион в стрелбата от 10 метра с въздушен пистолет.

Интересни истории около златните медали

Златните отличия носят със себе си някои интересни факти. Марков подобрява рекорда на Игрите още от първия си опит, а дори и с втория си най-добър - 17,54 метра (четвърти поред) щеше отново да бъде лидер в класирането. След димитровградчанинът се нареждат скачачите на СССР Игор Лапшин (17,52) и Александър Коваленко (17,42). Отново на 24 септември, но точно 12 години по-късно - през 2000-ата, Тереза Маринова е на олимпийския връх, а неин наставник е не кой да е, а именно Христо Марков. Съдбата си знае работата, нали?

Трима златни медалисти на кон с гривни

Във финала на кон с гривни Герасков получава 19,950 точки. Резултатът му е равен по абсолютно всички показатели с оценките на унгареца Золт Боркай и на Дмитри Билозерчев (СССР). Така тримата поделят първото място, а сребро и бронз в дисциплината не се връчват.

24 септември 1988 г. носи още поводи за радост

Отново на тази велика дата преди 33 години Радка Стоянова и Лалка Берберова взимат сребърен медал в академичното гребане на двойка без рулеви. В двойките скул при жените пък печелим бронз. Виолета Нинова и Стефка Мадина финишират на трета позиция със 7:06,03 минути

Допинг скандалът с участието на България от Игрите в Сеул

Десетте титли на страната ни можеха и да са повече, ако родните щангисти не се бяха забъркали в допингскандал. Пробите на Митко Гръблев и Ангел Генчев, които към този момент са заслужили златните отличия от надпреварата в Сеул, излизат положителни. Постиженията на двамата не се признават, а останалите българи, в лицето на Асен Златев, Иван Чакъров, Румен Теодосиев, Стефан Ботев и Антонио Кръстев, са спрени от участие. Отървават се единствено Борислав Гидиков и Севдалин Маринов, които вече са станали олимпийски шампиони. Скандалът е колосален, като е първи от големите такива, преследвали този спорт у нас в следващите години.

За Париж 2024 българските състезатели вече завоюваха няколко квоти. Всяко качване на почетната стълбичка би се оценило като невероятен успех. Прекрасно би било, ако подобрим постижението от 6 спечели медала на Игрите в Токио, за да направим първата крачка към прогрес в представянето ни на олимпийски игри. Едва ли някой мечтае за двуцифрен брой отличия и 10 титли, като тези в Сеул, но те могат да послужат за мотивация на нашите бъдещи олимпийци.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: 351 дни до Париж 2024: Злочеста контузия и върховен дух: Споделената болка на баща и син

 

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес