Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

323 дни до Париж 2024: Как Шарл Шампо стана първият български олимпиец

08 септември 2023, 07:00 часа • 4386 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

1896. Атина. Ренесансът на една позабравена традиция – в гръцката столица се състоят първите модерни олимпийски игри (6-15 април), открити от крал Георг I. Идеята за подновяването на форума се приписва на френския аристократ Пиер дьо Кубертен. Над 240 състезатели от 14 държави премерват сили. Макар и да няма големи спортни традиции до този момент, България е сред тези страни. Ние също сме дали нещо на първите игри!

Участието на България в Атина 1896

Огромна заслуга за олимпийския дебют на родината ни има Тодор Йончев. Роденият в град Лом общественик и учител е един от основоположниците на съвременното физическо възпитание в България. В София през 1895 година създава първото Гимнастическо дружество „Юнак“, тъй като време на обучението си в Швейцария и Австро-Унгария осъзнава ползите от практикуването на спорт. През 1896-а Йончев успява да организира делегация от четирима души, която пристига в Гърция дни след началото на надпреварата. Така в състезанията участие взима само Шарл Шампо - учител по гимнастика в I софийска мъжка гимназия и главатар на „Юнак".

Тодор Йончев

Снимка: Тодор Йончев

Кой е Шарл Шампо

Той е част от група швейцарски спортисти, които пристигат през 1894 г. в страната по покана на правителството за учители по физическо възпитание. Сред тях е и небезизвестният Луи Айер, който загива като български офицер през септември 1916 г. в Първата световна война при защитата на Дойран. Неговият сънародник – Шампо, е имал друга съдба – да стане първият олимпиец на България.

Представянето на Шарл Шампо

През 1896 г., едва стъпил на наша земя, Шарл представлява държавата ни на 3 индивидуални дисциплини по гимнастика - успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е на кон с гривни, където заема престижното пето място. По отношение на Шарл Шампо, Тодор Йончев заявява: „Главатарят Шампо се яви на стадиона и удиви зрителите с няколко отбрани телесни упражнения в надпревара със 17 състезатели от 5 държави.“

Шарл Шампо

Снимка: Шарл Шампо

Поглед в бъдещето

Така е дадено началото – без блестящи постижения, но с интригуваща история. Малката и лишена от каквито и да е традиции следосвобожденска България намира място сред световния спортен елит на Игрите в Атина, за да съществува завинаги в летописите. Десетилетия по-късно роденият в село Твърдица, Бургаско Никола Станчев ще стъпи на олимпийския връх, а в Москва през 1980 година състезателите ни ще смаят със своите 41 медала, което тогава ги нарежда на трето място сред всички държави. Началото бе дадено, продължението блестящо направено, а дали на Париж 2024 ще бъде запазено – предстои да разберем.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: 330 дни до Париж 2024: Уилма пребори детски паралич, за да се качи на олимпийския връх

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес