Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Касираха местните избори в едно населено място заради бюлетини с невидимо мастило

12 февруари 2020, 11:02 часа • 2518 прочитания

Вече е напълно ясно - изборите за кмет в село Бозвелийско, община Провадия, са невалидни. Това решение (№2193/11.02.2020) беше взето от Върховния административен съд, който потвърди решение на Варненския административен съд.

Изборите са касирани заради наличие на "голям брой недействителни бюлетини. Какво ги прави недействителни - наличие на безцветни релефни щрихи, които са изпълнени с химикал с обезцветяващо се пишещо вещество. Това, че бюлетините са маркирани, е установено с две съдебно-технически експертизи.

Според съда, маркираните бюлетини са лишили избирателите от възможността им да изразят свободно волята си за избор на кмет на населеното място, а в конкретната хипотеза гласуването с визираното пишещо средство и отчитането на недействителните бюлетини пряко и непосредствено е довело до незаконосъобразна промяна в крайния изборен резултат в полза на кандидата, който е обявен за избран за кмет на село Бозвелийско.

Припомняме, че изборите бяха спечелени от Дамян Дамянов. Той беше кандидат на ГЕРБ. Досега, 20 години, управляваше Живко Панев, който загуби битката. Самият Дамянов отрича, че е манипулирал вота, но пред bTV каза, че действително има измама - въпросът е кой я е направил.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес