Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Луковит с 50 улични кучета в плюс, докарали им ги по тъмно

08 февруари 2019, 14:45 часа • 5964 прочитания

С около 50 улични кучета се увеличила бройката им в Луковит. Кметът Иван Грънчаров отправи молба "към идиотите от съседни градове", които им закарват бездомни четириноги, да не го правят повече.

"Тези новопоявили се кучета нямат чипове, нашите всички са чипирани. И изведнъж се появяват няколко десетки кучета. В рамките на един месец няма как да се появят толкова - едно, две, три - може, но 50 изведнъж няма как да се появят", казва кметът пред Actualno.com.

Той допълни, че ако кучетата са имали чипове, лесно щели да ги познаят откъде са и лесно щели да открият кой им ги е докарал. Неговите подозрения са, че кучетата са превозени през нощта от съседния Червен бряг. "Но ние ще предприемем мерки да ги хванем кои са", категоричен е градоначалникът.

В Луковит няма кучешки приют.

"Кучешки приют не е необходим, финансово не е възможно да го издържаме. Ние си се справяме малко по малко. В рамките на месец-два като се появят нови кучета, реагираме. Имаме си договор с фирма, която ги обезпаразитява, кастрира, ваксинира и чипира. И така вече не се размножават. Средно на година общината отделя 10-12 хиляди лева по този въпрос. В рамките на 50 до 70 лева е една обработка. Това са си немалко пари на фона на един малък бюджет. Но сега да се занимавам и с кучетата на съседната община ми идва прекалено нахално и нагло. Не е морално най-малкото“, коментира Грънчаров.

Той подчерта, че вижда четириногите под прозореца си. А и жители на Луковит реагират много остро по възникналия проблем в социалните мрежи.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес