Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половин година по-късно държавата пак трудно намира трупащия боклуци под АМ "Струма"

05 февруари 2020, 13:33 часа • 1950 прочитания

Нова, извънредна проверка ще бъде направена на хвърлените отпадъци под моста на АМ "Струма" при Дупница, който горя преди време именно заради неправомерно складиран там боклук.

От половин година насам, след като стана големия пожар, мястото пак прилича на сметище. Търсени са представители на фирмата "Феникс" (неин собственик е Кольо Илиев), която депонира отпадъци на място, за да му бъде връчено предписание, но не е намерено отговорно лице.

Сега новата проверка се прави по разпореждане на Бойко Борисов. БГНЕС съобщава, че все още нищо не се прави за преместването на купищата отпадъци, които се складират с идеята да се ползват като суровина за преработка. Към момента работният процес в цеха на "Феникс – Дупница" тече нормално.

Очаква се по-късно през деня във фирмата да пристигнат органи на МВР, заедно с главния секретар Ивайло Иванов, или служители на екоминистерството. Мярката се налага заради факта, че собственикът на депото Кольо Илиев не е получил акта за спиране на дейността му. Това трябваше да стане вчера по време на посещението на експерти от РИОСВ – Перник на мястото. Оказа се, че Илиев тогава е бил в болнични. Това накара премиера Бойко Борисов да разпореди на МВР и Министерството на околната среда и водите да задвижат всички лостове за преместването на купчината от отпадъци.

Припомняме, че още вчера (4 февруари) екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се оплака в ефир именно заради невъзможността да бъде връчено предписание на Илиев. При случая с пожара, на Илиев бяха повдигнати две обвинения - за груба небрежност и престъпление към околната среда. Тогава прокуратурата каза следното: "В терена точно под моста има складирани отпадъци. Даден е срок до 31 юли да бъдат отстранени. Пожарът възниква на 13 август."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес