Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настроение за линч в Момчилград заради убитата 7-годишна Дамла

21 декември 2017, 06:05 часа • 4018 прочитания

Пореден протест на местни жители в Момчилград се състоя късно снощи пред дома на убитото 7-годишно момиченце Дамла, където десетки хора буквално поставиха под обсада улицата и блока. Полицията направи опит да ги разпръсне, но по-късно демонстриращите се пренесоха пред сградата на местното РПУ, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Окупацията вървеше, докато арестуваният братовчед на детето даваше часове наред показания пред съдия в зала в Окръжния съд в Кърджали. Хората се бяха събрали с намерението да посрещнат арестанта с идеята, че той ще бъде докаран за следствен експеримент. "Искаме да го убием", "За него най-тежката присъда – доживотен затвор", "Ами ако извърши и друго убийство", "Не можем да спим, треперим за децата си", надвикваха се един през друг протестиращите и искаха гаранции, че братовчедът няма да бъде освидетелстван като невменяем или психопат и после да убие още някого.

"Всички имаме деца. Помните сестрите Белнейски, толкова години и няма виновен, вкараха едно момче, защото е бедно циганче. Минаха три дни, сигурен съм, че са знаели кой е убил нашето дете, и прокуратурата, и полицията казваха, че знаят, но чакат. По-добре 20 невинни да бяха арестували за 72 часа, отколкото убиецът да се разхожда по улиците“, заяви Зафер Ертюрк.

Една жена пък показа камъните в ръката си и каза, че ги е приготвила за убиеца. "Искаме ей тук да го вържем за месец ли, за година ли, да идват майките и да го замерят с камъните. Това е нечовешко, дайте го на нас", развика се тя и последва мощна подкрепа от викове на протестиращите.

"И аз имам дъщеря, от страх не можем да спим, този не заслужава да бъде хранен в затвора, язък за детето", извика друга жена през плач.

Полиция принуди гневните хора да освободят пътното платно пред блока на местопрестъплението, за да не предизвикат катастрофа. Те обаче бързо потеглиха към сградата на Районното управление на полицията, защото бяха узнали, че има двама задържани заради участието им в протестната акция. Там двама техни представители бяха допуснати до ареста, за да се убедят, че няма хора в клетките и като излязоха, успокоиха ядосаните. Междувременно се договориха за обсада сутринта пред блока, в който живее арестуваният братовчед.

По техни сведения, не и по официална информация, въпросният Мехмед е бил викан на разпит още предния ден заедно с майка му.

По-рано снощи, в 19:00 часа, говорителката на Окръжната прокуратура Димитрина Делчева съобщи, че е привлечен като обвиняем братовчед на намереното мъртво 7-годишно момиченце. "Той е мъж на 25 г., племенник на майката на убитото дете. Разполагал е с ключ за жилището на близките си, обвинен е за умъртвяване на малолетно дете по особено жесток и мъчителен начин", посочи тя. В същото време се извършваше разпит на арестувания пред съдия в зала на Окръжния съд в Кърджали. Според сведенията той е направил пълни самопризнания за извършеното престъпление, които в момента се подкрепят и от събраните към момента доказателства.

Говорителката на прокуратурата отказа да коментира признатите от него мотиви за убийството, тъй като обясненията му предстоят да бъдат проверени чрез събирането и на други доказателства. Според нея, мотивите му ще може да бъдат огласени и коментирани само след като всички доказателства са налице и когато прокуратурата прецени, че няма да бъде попречено на разследването, което пък било в много ранен етап.

"За нас е важно да съберем всички доказателства, които са от значение за делото и да може все пак успешно да приключим това наказателно производство", подчерта Делчева.

Майката на мъртвото дете продължава да бъде задържана. 72-часовата ѝ мярка изтича в днес, 21 декември, в 18:00 часа. Тя е обвинена заради това, че е оставила детето си без надзор, докато е била нощна смяна на работа в завод, недалеч от Момчилград.

"Дали задържането ѝ под стража ще бъде прекратено или продължено, зависи от преценката, основана на събраните доказателства за извършеното от нея престъпление, както и на това дали съществува реална опасност тя да се укрие или да извърши друго такова", посочи още Димитрина Делчева.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес