Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо вдигането на минималната заплата повишава безработицата? Говори д-р Пламен Иванов (ВИДЕО)

10 септември 2023, 20:59 часа • 10298 прочитания

Постоянно чуваме термините "рецесия" и "инфлация", но знаем ли всъщност какво означават? Как вдигането на минималната работна заплата повишава безработицата? Отговорите на тези въпроси даде в Студио Actualno финансистът д-р Пламен Иванов.

Що е то рецесия?

Рецесия е свиване на БВП в две поредни тримесечия. "Това не означава криза, нито апокалипсис, нито големи нови рискове за икономиката. Рецесията има и оздравителен ефект, защото дисциплинира икономиката. Ограничаваш разходите и внимаваш за обемите на паричната маса в обращение", обясни д-р Иванов.

Още: Работодателска организация: Новата минимална заплата ще удари бизнеса в цели региони

България изостава от европейските икономики по отношение на лихвите, тъй като там те са на нива 6-7%, а бизнес кредитите - между 7 и 10%. В България те са 3-4% и за бизнеса, и за обикновения потребител. "Изоставането е чисто политическо. Последствията - хората, които обслужват кредити, които имат нужда от нови кредити, не знаят на какви нива ще са през следващите 6 месеца. Големите инвеститори и големите проекти са на пауза", добави финансистът.

"Ако сте кредитополучател и плащате ниска лихва, за вас е добре. Но ако ви трябват свежи пари в момента заради бизнес идея, не знаете на каква цена ще изтеглите", каза той.

Още: Пламен Иванов: Държавата не плаща, а иска бизнесът да увеличава заплати (ВИДЕО)

Минималната работна заплата - защо е вредно да се вдига?

Според него политиката трябва да излезе от бизнеса. "Политическите решения, които са популистки и за 6 месеца напред, в икономиката са вредни. Икономиката трябва да се движи от дългосрочна политика. При нас няма предвидимост.

Още: Бюджет 2023 се прави до местните избори: Пламен Иванов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

"Вдигането на минималната работна заплата в момента вреди. Не можем да вдигаме праговете през 3-4 месеца. Когато заплатата е 1000 единици, осигуровките са 300 единици. Когато направите прага 1200 единици, осигуровките се вдигат на 350 единици. На служителя му се увеличава доходът, но бизнесът не може да поема това постоянно вдигане, защото целият му разход става по-висок. Или започва да освобождава хора, или увеличава сивия сектор", обясни д-р Пламен Иванов.

Още любопитни подробности вижте във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес