Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стереотипи за половете в България и ЕС: Цветан Кюланов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

24 юли 2023, 19:30 часа • 6844 прочитания

“Ние работим със статистически данни. Вижда се, че все още в нашите общества има едни стереотипи относно ролите на мъжете и жените, които трябва да се постараем да елиминираме“. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас Цветан Кюланов. Комисията започна кампания за борба със стереотипите относно равенството между мъже и жени. Тя ще продължи до 2025 г.

ОЩЕ:Жените в ЕС ще са равни на мъжете след 60 години

Явно има нужда от такава кампания, защото 44% от гражданите в ЕС смятат, че основната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си. В България този процент е 81. Ето какво каза Цветан Кюланов:

“Кампанията е основана на това да покажем, че всеки трябва да има равна възможност. Не говорим за пълно равенство, защото има биологични различия между половете, така или иначе има всякакви други аргументи, но основата е, че всеки трябва да има възможност да се реализира и да прави това, което иска.“

Как ще коментирате високия процент в България (81 на сто), от хора, които мислят, че жената трябва да се грижи за дома и семейството? Толкова патриархално общество ли сме?

“Така излиза от статистиката. Ако се погледнат други данни, ще видим, че в България част от разликите не са толкова големи. В България има традиция жените да работят, като по-голям процент, в икономиката, в сравнение с други страни. Все още по-малък от този на мъжете, разбира се, но по-голям отколкото е в други страни. Както и по отношение за заплащането в някои европейски държави виждаме много по-големи разлики от тези в България, където за съжаление също има разлика в заплащането между мъже и жени за една и съща работа.

Кампанията цели да елиминира стереотипите. Да покаже, че и мъжете могат да се грижат за семейството, а жените – да изкарват прехраната.“

Кампанията е адресирана предимно към младите хора и се провежда основно в социалните мрежи. Богато илюстрирана е с нагледни материали, включително и с кратки видеоклипове. Повече стереотипи се наблюдават в селата, в сравнение с градовете, като България не прави изключение, каза още Цветан Кюланов.

Още за това как българската икономика стои в контекста на европейските и ще избегне ли старият континет рецесията, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес