Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СИК привиква по телефона хора да гласуват и други нарушения: Никола Тулечки в “Отговорите“ (ВИДЕО)

02 ноември 2023, 16:00 часа • 6037 прочитания

Наблюдатели ни съобщаваха в Симитли, че секционните комисии гледат кой е гласувал по списък, прозвъняват ги по телефона тия, които не са дошли и почват да ги питат: “Защо не сте дошли, няма ли да дойдете, хайде да гласувате“. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” Никола Тулечки от Обединението за честни избори (ОЧИ), експерт по наблюдение и анализ на избори. Той разказа какви нарушения на местния вот видяха от ОЧИ:

Още: Гласуване под строй и други нарушения: Какво видя ОЧИ на местния вот

“Може би вашите зрители не знаят, но в Симитли традиционно си избират един кандидат, който е на практика хегемон в тази община и там според мен беше интересно.

Други (проблемни, бел. ред.) секции, които ние традиционно гледаме, са тези с компактно ромско население в големите градове. В София там нямаше много голяма активност, което ние предполагаме, че е понеже има прекалено много внимание към тези райони. Пасивът да бъдеш избран в тези райони срещу един вид стимул, е много по-голям отколкото няколко хиляди гласа в повече, предвид, че в София е доста голяма квота.

Още: "Тия бюлетини невалидни ли са, или ще ги оправим?": Съмнения за изборни шашми на село

В Пловдив гледахме активността в кварталите с компактно ромско население има доста фрапантни случаи, огромни пропорции невалидни бюлетини в единия квартал. Има една секция със 73% невалидни бюлетини, което значи, че откъм 200 гласа 150 са били невалидни. Не знаем точно какво се е случило, но има някакъв проблем по веригата там.“

Като най-чести нарушения от ОЧИ описват гласуването под строй и асистирания вот там, където не е нужен придружител:

“Това са едни класически нарушения, които наблюдаваме на всички избори. Гласуване с придружител, т.е. водят човека или гледат как гласува, или гласуват вместо него и твърдят, че човекът не разбира, че е сляп, че е неграмотен. Методическите указания не казват, че трябва да се изисква ТЕЛК или някакво решение и те го използват това за да контролират вота. Имаме случай, в който влиза гласоподавател, питат го за кой избор ще гласува, той казва: “А, не знам, чакайте малко“ излиза, връща се, очевидно някаква инструкция получил.“

Още: "Чичо Цено, кой номер?": До 5 години затвор грози фалшификаторите на вота в Малорад

От ОЧИ са категорични, че заради липсата на машинно гласуване броят на невалидните бюлетини се е увеличил.

Защо смятат отпадането на машинното гласуване на първия тур за класическо активно мероприятие, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес