Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имаме скопен търговец на природен газ, държавата се намесва: Пламен Павлов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

23 август 2023, 16:00 часа • 14563 прочитания

Имаме скопен търговец на пазара на природен газ, след като държавата се намесва. Това каза председтелят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“. Природният газ поскъпна в Европа с двуцифрен процент. Трайна тенденция ли е това и ще се отрази ли на българския пазар? Ето какво каза експертът:

Още: Съдът с първо решение: ТЕЦ-ът на Доган трябва да плати милиони на "Булгаргаз"

“България е специфична страна, абстрахираме се от нейното потребление. Специфична страна, защото единствена в Европейския съюз (ЕС) България има обществен доставчик на природен газ в лицето на “Булгаргаз“. Този обществен доставчик фактически е проблемът, който спира реалната конкуренция, защото какво се получи?

Още: "Булгаргаз": Природният газ няма да поскъпва през август

Ако си спомняте преди двайсетина години президентите на България и Азербайджан подписаха един договор, който ние сега почнахме да консумираме, от миналата година. Този договор е обвързан с нефтената компонента, т.е. той е за добра цена, която дава възможност на българския пазар да получава една по-добра цена. Обърнете вниемание какво означава това като цяло за нашата система.

Още: "Булгаргаз" обяви каква цена на газа предлага за септември и октомври

Когато държавата се намесва, ние имаме един, ще извинявате за израза, скопен търговец. Защото когато тази пазарна позиция е в резултат не на пазарните търговски дейности, а на една политическа намеса, те не са готови да отговорят като цяло на балканския пазар, като цяло на националния пазар. Това води до редица рецидиви, ето в момента “Булгаргаз“ няма още договори, които да предложи на своите потребители за следващата година. Тук има една особеност – доминалата година, ако някой не приеме газа, който е планирал, той заплаща някакъв процент, но после го получава след време. Сега това отпадна, сега плащат неустойка. Това се отразява върху оттеглянията на потребителите.“

Още: Кабинетът ще предоговаря договора за газ с "Боташ"

С колко се е свило потреблението на природен газ в България и къде е страната ни по потребление в сравнение с другите балкански страни? Трайна ли е тенденцията за поскъпване на синьото гориво и ще има ли оскъпяване на нашия пазар? Каква зима ни очаква? И ще се въздържи ли "Булгаргаз" да иска по-високи цени? Всичко това ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес