Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Група „Докторс Гого Бенд“ весели фенове с трапезния си пънк вече 10 години

10 март 2015, 09:59 часа • 49282 прочитания

„Докторс Гого Бенд“ е музикална група от Враца, която определя стила си като: „Пънк - Мънк, Алтернатив - Малтернатив, Реге - Меге и пр. Бели течения, накратко: ТРАПЕЗЕН ПЪНК!!!“ За „белите течения“ пояснението е: „пикантна смес от всичко каквото се сетите.“ През 2009 г. излиза албумът им „Брулени гъзове“ в бутиковия тираж от сто броя, които бързо намират своите слушатели. Периодично, групата има клубни изяви в различни градове на страната. И така... вече десет години.

Разговарям с фронтмена на групата Димитър Цолов – Доктора, който освен с професията си и музикалните си изпълнения, е известен и като писател в любимия, но все така ъндърграунд, стил на много поколения „Фантастика, фентъзи и ужаси“.

Здравей, Док! С теб се познаваме от известно време, но моля, за читателите, представи себе си с едно изречение.

Талантлив, Умен, Музикален, Бохем, Арабия, Красив … и като събереш началните буквички получаваш истинския ми образ – просто …ТУМБАК, ха-ха.

И музиката, и книгите ти остават „ъндърграунд“ – не искаш да се шуми много, но да се каже точното. Какво би ти отнело едно евентуално излизане под прожекторите на славата?

Свободата да правя нещата така както ги усещам и да назовавам понятията с истинските им имена, пък били те нецензурни и грозни. Излизането на голямата сцена предполага наличието на продуцентска компания, което само по себе си вече е ограничаващо.

Разкажи ни малко повече за тези десет години на „Докторс Гого Бенд“ – членове на групата, идеята за създаването ѝ, начина, по който работите, защото и клубните ви изпълнения, и албумът ви, предполагат сериозна работа, освен забавлението, което е факт.

Проектът (в началото съществуваше само в главите ни, затова го наричахме така) го замислихме още през 2004 аз и барабанистът ми Георги (Гого Кита) Костурков. Той му даде и шантавото име „Докторс Гого Бенд” (нещо от сорта на „Групата на Гого на Доктора”), заради което в началото ни мислеха за кънтри група, ха-ха. С него по онова време свирехме в две други врачански банди, които често ползваха обща репетиционна. Репетирането, ясно е, върви ръка за ръка с купонясването, та така се „напипахме” - усетихме, че сме на една вълна - и на маса с раздрънкани кухи китари сътворихме първите лирически излияния. После присъединихме още един бохем към нас – Петър Златков – Окото и през 2005 осъществихме първата си жива изява, която считам за рожден ден на бенда – изсвирихме три авторски песни в края на концерт на друга група и втрещихме публиката. През годините триото се превърна в квартет (на мястото на Петър на баса се появи Ивайло Колчев – Русия, привлякохме и един китарист – Илко Кръстев - Звездата, за да втвърди саунда), но начинът по който работим си остана все същият – „спорадични концертни изяви, с репетиране предимно на сцената, където повече вдигаме наздравици, отколкото свирим”. Но, все пак такъв е и измисленият от нас стил – „трапезен пънк”.

Снимка: Боян Пищиков - Архиватора

Кое ви дава сили да продължите?

Усещането, че нещата, които правим се харесват на феновете. Тук е важно да отбележим, че нашите фенове са наши приятели. Връзката група-публика е изключително силна. Това действа зареждащо, това дава сила!

Какво планирате за отпразнуването на вашата десетгодишнина?

За начало - концерт в родната Враца, в клуб “The Stage”, който винаги ни е приютявал през годините. Ще поръчам и торта със съответния брой свещички. В по-дългосрочен план – поне един нов клип и няколко нови студийни записа.

Няма да формулирам въпроса за „бъдещи творчески планове“, но определено бих се радвала да споделиш с нас – накъде през следващите 10 години?

Все така на сцената, разбира се, пък дори и с космодискове, и магнитни наколенки, че вече натрупахме годинки, ха-ха.

Освен гореизброените ти призвания, ти си съпруг и баща. Как намираш време за всичките си ангажименти, след като толкова много и по-млади хора все се оправдават с неговата липса?

Винаги подминавам магазините, в които се продават часовници … И сега сериозно – истината е, че най-ощетени са близките ми хора, защото често не съм до тях.

Искаш ли, подобно на Пипи Дългото Чорапче (в още нецензуриран вариант) да подариш едно пожелание на читателите на „Актуално“ за вашия рожден ден?

Бъдете себе си, напук на официоза!

Бъдете шарени, напук на заобикалящата ви сивота!

Бъдете здрави!!!

https://www.youtube.com/watch?v=UT0RdFVWAhI

Въпросите зададе: Весислава Савова

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес