Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Активист след 24 часа арест: Направиха ми театрална постановка

06 май 2020, 19:46 часа • 5572 прочитания

Димитър Пецов е активист от Силистра, който обича да задава неудобни въпроси, ползвайки Закона за достъп до обществена информация. Заради това може би си е навлякъл ненавистта на местни публични личности. Преди дни той съобщи в свой статус във Фейсбук, че е бил задържан за 24 часа за притежание на наркотици, която акция той нарича "полицейско театро“. Постът му завършва така: "Не можете да хванете истинските бандити, тръгнахте да мачкате граждански активисти по един много елементарен начин. Искам да ви кажа, че аз не се пречупвам така лесно“. Потърсихме г-н Пецов за повече подробности около неговото арестуване.

Г-н Пецов, за първи път ли ви се случва подобно странно спиране от полицаи?

Да, за първи път. Самият начин на спиране беше много особен. Много особен театър стана. Пуснаха звуков сигнал и видях, че ми посочиха да отбия. Аз отбих по-надолу, те спряха зад мен и изскочиха от колата все едно ще залавят някакъв терорист. Единият притича към предното стъкло, аз отворих, заповяда ми да си протегна ръцете на таблото и да не правя резки движения. Тръгна като КАТ-аджийска проверка, поискаха ми документите. През цялото време повтаряха: "Без резки движения!". Аз осъзнах, че са ми ядосани.

Защо?

Защото съм подал едно заявление по Закона за достъп до обществена информация до ОД на МВР в Силистра за това кой е анонимният дарител, който храни полицията, понеже местните медии постоянно го обявяваха това действие. Аз пуснах заявление с провокиращи въпроси и си мисля, че имат някакво значение.

Колко дни по-рано?

На 27-ми април съм пуснал запитването. Още нямам отговор. И си мислех, че нарочно правят това и трябва да внимавам. Оказах се изряден документално. Аз не знаех накъде да се обръщам, защото имах чувството, че само чакат да мръдна и да ме свалят на асфалта. Улицата беше една такава самотна, пуста. Казаха ми, че трябва да отидем в РПУ-то и единият полицай се качи на дясната седалка при мен. Аз не оказах съпротива, и аз исках да отидем в РПУ-то, за да видим за какво става дума.

Спътникът ви как се държа по време на пътуването?

Ехидно: "Как сте, г-н Пецов?", "Притеснен ли сте, г-н Пецов?"... Отговорих му: "Притеснен съм, как да не съм притеснен? Спирате ме като престъпник. Нямам идея защо, не ми обяснявате". Спряхме пред РПУ-то. Той излиза и ме пита: "Имате ли нещо незаконно в колата?“. Отговорих, че нямам. Идва другият, който преди това се беше представил от криминална полиция. А аз през цялото време си мислех, че ми правят някаква театрална постановка за отмъщение. Каза ми, че претърсват автомобила.

Цивилни или униформени бяха?

Единият беше униформен, а този, който се представи от Криминална полиция, беше цивилен, но май имаше и още един в тяхната кола, не съм сигурен. Когато паркираха, аз ги питах дали имат поемни лица, те ми казаха: "Не, това е по Закона за МВР". Казах им, че няма да подпиша протокола, просто вдигнах ръце. Започнаха да обискират колата. Субективно е впечатлението ми, но много бързо намериха "това", не ровеха детайлно. От джоба на шофьорската седалка извадиха един черен пакет и нещо увито в него. Единият започна да ме пита: "Какво е това, г-н Пецов?". Другият казва: "Г-н Пецов, вие уж сте спортист, пък с какви неща се занимавате?!". Другият коментар беше: "Бе тя, работата,  е ясна!". А на мен изобщо не ми е ясно какво има там. Виждам нещо увито. Впоследствие се оказаха много артикули - четири вида наркотик. Осигуриха поемни лица, когато правиха полевия тест относно веществата - екстази, хероин, амфетамин и канабис. И в бюлетина така са изброени. Питат ме: "Какво е това?", аз им казвам: "Не ме питайте, карайте си по сценария! Някой е съчинил история, но тя не е достоверна, прекалена е и няма да хване". Те не ме слушаха, задържаха ме за 24 часа и след това бях освободен.

А колата вероятно е останала при тях?

Не, при мен е. Карам си я. Доста странен подход.

Вярно ли е, че сте били награждаван със "Златен ключ" от Програмата за достъп до информация?

Да, именно заради заявления по ЗДОИ и делата, които съм водил срещу община Силистра и съм ги спечелил. Наградата е за гражданин, който най-активно е използвал Закона за достъп до обществена информация през 2017 г. и оттогава си поддържам една добра активност - с публикации, с инициативи. Това е причината да смятат, че съм разследващ журналист, защото голяма част от информацията, която получавам, я правя като публикация и я представям така на обществото.

А какъв сте по професия?

Със социологически проучвания съм се занимавал и се занимавам. От няколко години пиша за различни издания. Имах и собствен проект - едно списание. Пишех и доста позитивни публикации - за изкуство, култура.

Изглежда сте установили пак нередност в община Силистра, имате видео за обществена поръчка, възложена с пряко договаряне, неотговаряща на ЗОП?

Това е последната обществена поръчка на община Силистра, за която пуснахме сигнал до АДФИ да извърши проверка. Застраховките за имоти и автомобили на общината от няколко години се сключват с една и съща фирма, но не мисля, че има връзка с тази случка.

Оттук-нататък какво би следвало да се случи?

Чакам призовка. Надявам се да съумея да се защитя, но ще видим как ще се развият нещата.

Ще имате ли нужда от помощ?

Още не се знае как ще тръгнат нещата. Надявам се да се справя.

А по отношение на анонимния дарител, какво е известно на хората там?

Много се рекламира този дарител. Споменава се една награда от Асоциацията на общините за анонимен дарител, която насочва към областния координатор на ГЕРБ г-н Тодоров. Има доста насочващи факти, които водят към неговата личност. Аз искам да разбера дали е така, защото с него не сме добри отношения. Бил е засяган от мои публикации.

Защо се засягат?

Защото според мен променям, опитвам се да променям стереотипа - начина на отношения. Изисквам повече уважение. Ако се занимаваме с публикации, с журналистика, трябва да изискваме уважение към това, с което се занимаваме, а политиците да не се вземат толкова насериозно. Трябва да имат уважение към журналистите и хората, които пишат, а не да се опитват да ги сплашват, да манипулират.

Вие като сплашване ли приехте този инцидент?

Повечето хора смятат, че е сплашване. Аз писах, че се опитват да ме отстранят.

Какво значи да ви отстранят?

Да ме компрометират. А през 2018-та имаше и физическо нападение спрямо мен. Разминах се със средна телесна повреда. 

Какво се случи?

Посред бял ден някой ми позвъни на вратата. Аз отидох да отворя. Бях доста изморен, успях обаче да се измъкна навън и се разминах само с два удара и счупена ръка. Ударите бяха от опакована желязна тръба в найлонова торба. Имаше досъдебно производство, което е спряно. Не можаха да намерят извършителя.

Той с маска ли беше?

Не.

Познахте ли го?

Да, и посочих конкретен човек, но не се събраха доказателства, че е той. Делото е спряно, но е факт, че има нападение от всякакъв вид спрямо мен - закани, заплахи, физическо нападение. Това е така от 2018-та година насам. Надявам се да има някаква промяна и всичко това да си струва.

Интервю на Анита Чолакова

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес