Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война довела до измирането на големите маймуни на планетата

07 април 2016, 07:45 часа • 5051 прочитания

За последните 20 години броят на най-големите примати на Земята е намалял с катастрофални темпове, става ясно от доклад, представен от Обществото за съхранение на дивата природа, пише Gizmodo.

Докладът е посветен на горилите на Грауер (Gorilla beringei graueri), подвид източни горили. Тези маймуни тежат около 180 килограма, а живеят само в източната част на Демократична република Конго.

Известно е, че горилите са пострадали от кръвопролитната гражданска война в страната, но мащабите на „геноцида“ станал ясен едва сега. Числеността на животните е намаляла от 17 000 (началото на 90-те години) до 4000 – със 77%.

Причината е в това, че след геноцида в Руанда (1994 г) стотици хиляди бежанци пристигнали в Конго, което довело да мащабни сблъсъци и въоръжени конфликти за полезните изкопаеми в региона. Нелегалният добив на колтанова и златна руда довели до унищожаване на горилите.

„Много от бунтовниците се крият в джунглите от правителствените сили. За да се сдобият със средства за съществуване, те започват да добиват руда. А тъй като храната в джунглите е малко, те ловуват горили“, обяснява водещият автор на доклада Анди Пламтре. За разлика от придвижващите се по дърветата шимпанзета, горилите ходят на групи и оставят видими следи.

Еколозите призовават спешно да се вземат мерки за спасение на останалите горили – става дума за укрепване на границите и попълване на националните резервати, където все още има останали групи животни, а също и за борба с нелегалния износ на минерални суровини.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес