Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте танца на континентите: дрейфът на части от света за 1,8 милиарда години (ВИДЕО)

30 септември 2024, 08:00 часа • 655 прочитания

Изследовател от Океанския университет на Китай и негови колеги от Австралия са създали анимиран модел на тектониката на плочите на Земята през последните 1,8 милиарда години.

Нов океан се формира и разделя Африка на две

Авторите са използвали данни от геоложкия летопис, събрани от вътрешността на планетата. Визуалната реконструкция на почти 40% от нейната история е важна за учените за по-нататъшни изследвания и разбиране на произхода на живота. Но ние, обикновените хора, сега също можем да видим как се е променила картата на Земята и са се формирали суперконтинентите.

По думите на учените това е първият път, когато геоложкият запис се използва по този начин. Резултатите от работата са публикувани в Geoscience Frontiers. Авторите наричат ​​получената анимация „хипнотизираща“, подобна на „танца на континентите“, който продължава отпреди 1,8 милиарда години до наши дни.

Как са се движили континентите на Земята

Вярно е, че реконструкцията, напротив, започва от наши дни и отвежда зрителя по-далеч в миналото на Земята. Първо виждаме познатата съвременна карта на света. Но след това Индия „отива“ на юг, последвана от Югоизточна Азия – в Южното полукълбо започва да се вижда древният суперконтинент Гондвана, който напълно се е „сглобил“ преди около 550 милиона години. И започва да се разпада преди около 180 милиона години – смята се, че този процес все още продължава.

Преди около 200 милиона години към Гондвана се присъединили Северна Америка, Европа и Северна Азия (Лавразия), за да образуват още по-големия континент Пангея. По време на неговото съществуване динозаврите все още са се разхождали по Земята.

Геолози преразгледаха историята на произхода на континентите

След това Пангея и Гондвана, които също са били резултат от по-древни сблъсъци, се „трансформирали“ в ранния суперконтинент Родиния. Смята се, че той е съществувал в периода 1,1 милиарда години – 750 милиона години. След това Родиния се „събрала“ обратно в още по-древния суперконтинент Нуна (Колумбия).

Защо да картографираме миналото на Земята

В новото изследване авторите обясняват, че „тектонската реконструкция, обхващаща множество суперконтинентални цикли, е важна за разбирането на дългосрочната еволюция на вътрешността на Земята, повърхностната среда и минералните ресурси“. И в крайна сметка – за разбиране на еволюцията на живота.

По думите на учените Земята е уникална в Слънчевата система поради тектониката на своите плочи – скалисти фрагменти на нейната повърхност, които се носят, сблъскват се и изхвърлят скали от самите дълбини на планетата. Виждаме как се движат и разделят континенти, появяват се планини или нови бездни, които ще станат дъното на океана. А в същото време важни за произхода на живота елементи се озовават на повърхността и попадат в реки и морета.

Например ключов елемент на ДНК е фосфорът, от който организмите се нуждаят, за да извличат азот от атмосферата и да произвеждат „градивните елементи на живота“ – белтъци и аминокиселини. А скалите, изваждани на повърхността в продължение на милиарди години, са задържали въглероден диоксид и са могли да влияят на глобалното изменение на климата.

Неуловимата Зеландия. Невидимият осми континент действително съществува

Новото моделиране ще помогне да се разбере защо „времето“ на планетата се е променяло драматично много пъти през цялата ѝ история, как хранителните вещества за появата на живот са станали достъпни и как тектониката е свързана с появата и поддържането на живота на Земята. Учените отбелязват, че първите доказателства за съществуването на сложни клетки с ядра се отнасят към периода преди 1,65 милиарда години – приблизително когато се е образувал суперконтинентът Нуна.

„Нашата цел е да проверим дали планините, които са израснали по време на формирането на Нуна, биха могли да осигурят елементите, които са задвижили сложната клетъчна еволюция“, казва Алън Колинс, професор по геология в университета в Аделаида.

Други геолози вече са открили как ще изглежда единственият континент на Земята в бъдеще.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес