Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видове антитела срещу COVID-19 - кога се образуват и как действат

10 ноември 2021, 14:32 часа • 11012 прочитания

Темата за антителата срещу коронавирус става все по-актуална. На 9 ноември министерството на здравеопазването обяви, че в страната ни ще се издава зелен сертификат въз основа на положителен тест за антитела. При какви условия ВИЖТЕ ТУК.

Какво представляват антителата?

Антителата или имуноглобулини са белтъци, които произвежда имунната система. Тяхната задача е да разпознаят вируса и да го унищожат. Антителата изработват специални клетки - В-лимфоцити, които осигуряват защита от определено заболяване. Антителата спомагат за неутрализирането на клетките на патогените (бактерии, гъбички, многоклетъчни паразити) и вируси, а така също и белтъчни отрови и някои чуждородни вещества. Всяко антитяло разпознава уникален елемент от патогена, липсващ в самия организъм - антиген, а в пределите на дадения антиген - определен негов участък- епитоп. Свързвайки се с антигените на повърхността на патогените антителата могат или непосредствено да ги неутрализират, или да привлекат други компоненти на имунната система, като фагоцитите, за да унищожат чуждите клетки или вирусните частици. Антителата са най-важният компонент на хуморалния специфичен имунитет. 

Когато в организма попадне инфекция антителата я блокират и вирусът не попада в тъканите. Ако няма постоянен контакт с антигена, то нивото на антителата може да се понижи, обяснява доцентът по имунология Юрий Степановски.

Снимка: iStock

Има пет класа антитела: IgG, IgA, IgM, IgE и IgD. При коронавируса най-важни са IgM и IgG.

Антителата IgM показват реакцията на организма към инфекцията или количеството антителата, които са се образували след 7-14 дни след заразяването. Ако те са много това говори за остър стадий на заболяването.

Антителата IgG показват нивото на имунен отговор. Те се образуват, когато човек е преболедувал и се изработват, дори ако човек е изкарал болестта без симптоми.

Как се образуват антителата 

През първата седмица от заболяването започват да се синтезират имуноглобулините М (IgM). Те първи се срещат с инфекцията, затова се смятат за маркери на острата първична инфекция. При стандартни инфекциозни заболявания (в това число и коронавирусната инфекция), обикновено антителата изчезват след месец, заменяйки се с по-специфичните антитела IgG. При коронавируса, обаче, IgM могат да се запазят продължително време (от 1,5 до 3 месеца от появата на симптомите, когато самият вирус вече отдавна не се установява).

Имуноглобулинът А (IgA) също се отделя  в острия период на инфекцията. Неговата цел е да защити лигавиците от коронавируса. IgA е по-избирателен. Нивото му намалява след около 1,5-2 месеца след инфектиране.

Имуноглобулинът G (IgG) се синтезира последен. След около 5-6 седмици от момента на попадането на вируса в организма и запазва информация за коронавируса. Обикновено IgG е архив с паметта за пренесени инфекции, в повечето случаи за цял живот или за няколко години.

Механизмите за развитието на имунната реакция към коронавируса все още се изучават. Не е ясно дали се формира устойчив имунитет, но при всички случаи IgG свидетелства за попадане на коронавируса в организма и негов имунен отговор.  

Снимка: iStock

Какво означават резултатите за IgM и IgG

Ако IgM (+) са положителни и IgG (+) също са положителни:

Възможна е текуща инфекция, започнало оздравяване.

Ако IgM (-) са отрицателни, а IgG (+) положителни:

Прекаран по-рано COVID-19.

Ако IgM (-) са отрицателни и  IgG (-) също са отрицателни:

Пациентът все още не се е срещал с вируса.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес