Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В наводнени свещени тунели на маите са открити интересни микроорганизми

17 ноември 2023, 08:35 часа • 2292 прочитания

За първи път учените успяха да изследват микроорганизми, живеещи в многокилометров лабиринт от пещери под полуостров Юкатан. Пещерите са известни с това, че са били свещени за маите: ценни неща, животни и хора са били хвърляни в наводнените карстови понори, като по този начин са правени жертвоприношения. Там са открити стотици родове микроорганизми. Изследването е публикувано в списание Applied and Environmental Microbiology.

ОЩЕ: Кръгъл храм, посветен на змийското божество на маите, е открит в Мексико

Огромният карбонатен водоносен хоризонт на Юкатан, разположен предимно в Югоизточно Мексико, е осеян с множество дупки, водещи до сложна мрежа от подводни пещери. Вътре в лабиринта зони с прясна вода се редуват с зони с морска вода. Учените наричат ​​земната кора тук „швейцарско сирене“.

Изследователи от Северозападния университет на САЩ са построили най-пълната до момента карта на микробните общности, живеещи в подводните лабиринти. Екипът е стигнал до дълбоки, наводнени проходи, където дневната светлина не достига, за да разбере по-добре какво може да оцелее в това уникално подземно царство.

Водолазите взели 78 проби от различни части на подводния лабиринт край бреговете на Карибско море, включително от отделни зали, дупки и проходи. Генното секвениране и анализът на получената ДНК позволили да се идентифицират 1953 рода от 917 семейства микроорганизми. Оказало се, че въпреки че водата от Мексиканския залив се влива в подземните тунели, микробиомът на водоносния хоризонт значително се различава от микробиома на морето. Микробиомите също варират в цялата пещерна система, на различни места и дълбочини.

ОЩЕ: Жреците на Паленке се кичели с човешки кости

„Подобно на училищна столова, микробните общности в пещерната система се групират в ясно забележими „компании“. Но едно семейство бактерии, Comamonadaceae, действаше като първа красавица - виждаше се на повече от половината „маси“. Това показва, че Comamonadaceae се явява екологичен“, се казва в изявление на университета.

Comamonadaceae често се срещат във водна среда, животът им изисква кислород, а техните съжителстващи поглъщат различни вещества във водата. Gemmataceae например насърчават превръщането на амоняка в азот, а Mmethyloparacoccus поглъщат метан. Организмите също така получават много от органични вещества - например в някои водни проби били открити изпражнения на прилепи.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес