Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Египет са разкопани непокътнати жречески гробници

18 октомври 2023, 08:34 часа • 17350 прочитания

Недокоснати погребения от епохата на Новото царство и Късния период бяха открити от археолози в района Ел-Гурейфа, на територията на некропола Туна ел-Гебел в Среден Египет. Сред находките са изрисувани антропоморфни саркофази със запазени мумии, хиляди ушебти фигурки, амулети и друг погребален инвентар, както и папирус с дължина около 15 метра с „Книга на мъртвите“. Това съобщават Египетското министерство на туризма и антиките, както и Ahram Online.

ОЩЕ: Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)

Некрополът в археологическата зона на Туна ел-Гебел (окръг Ел-Гурейфа в провинция Миня) е принадлежал на древния град Хемену, който гърците са наричали Хермополис – център на култа към бога на мъдростта, писмото и магията Тот. Много от откритите тук погребения датират от гръко-римско време, включително добре известната гробница на жреца Петосирис или семейна гробница с 50 мумии, разкопана през 2019 г. Други паметници датират от Късния период (VII – IV век пр.н.е.), като например жреческите гробници на XXVI династия или многобройните мумии на ибиси и павиани – свещените животни на Тот.

Служителите на египетската археологическа мисия в района на Ел-Гурейфа са направили находки, някои от които принадлежат към по-ранната епоха на Новото царство (втората половина на II хилядолетие пр.н.е.). За тях разказва генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мостафа Вазири. Учените са открили гробове, изсечени в скалата, много от които са се съхранили непокътнати и съдържат мумии и погребална утвар. Само от фигурките ушебти изследователите са преброили около 25 хиляди.

Гробници от времето на Новото царство се откриват за първи път в Ел-Гурейфа. Най-богатите от тях по отношение на количеството инвентар принадлежат на жреца на бог Амон на име Тутмес и жрицата Нани, която през живота си е служила като певица на бог Тот. Жреците са придружавани в отвъдното от стотици ушебти от керамика и египетски фаянс, бижута, амулети, дървени и каменни фигурки на Анубис. Мумиите се съхраняват в антропоморфни изрисувани саркофази и са покрити с резба и полихромна живопис.

Погребенията от Късния период се оказаха не по-малко богати на погребални предмети. Така в гроба на жената Тади-Исет, дъщеря на жреца на Тот на име Иретхор, археолозите открили статуетки на синкретичното божество Птах-Сокар-Озирис, две дървени кутии с канопи – съдове за вътрешности – и много ушебти.

ОЩЕ: В 5000-годишната гробница на една от първите египетски владетелки откриха склад за вино

Мумията на знатната дама също почивала в украсен саркофаг и за посмъртното си пътешествие била снабдена с „Книгата на мъртвите“. Дължината на добре запазения свитък, на който тепърва предстоят процедури за консервация, се оценява от учените на 13 – 15 метра. Подобна находка, по думите на Вазири, също за първи път се праи в района на Ал-Гурейфа.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес