Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умствените способности зависят от сезоните

09 февруари 2016, 20:42 часа • 6620 прочитания

Определени познавателни функции на мозъка се променят в зависимост от времето на годината, твърдят учените. Изводите на изследователите с представени на страниците на сп. PNAS.

Макар че неврофизиолозите вече са свързвали амплитудите в настроението със смяната на сезоните, доскоро се знаеше малко за другите функции на мозъка.

За да изяснят този въпрос, Кристел Майер и колегите ѝ от университета на Лиеж измерили когнитивните функции на 28 доброволци през зимата, пролетта, лятото и есента. По време на всеки сезон доброволците провеждали четири дни и половина в лабораторията, лишени от достъп до външния свят.

След края на всеки период вниманието и способностите за целенасочена дейност се проверявали в два теста и едновременно мозъчната активност се измервала с помощта на томограф. Резултатите от тестовете не зависели от времето на годината, но ресурсите на мозъка, използвани за тяхното решаване, се оказали различни.

Мозъчната активност, свързана с устойчиво внимание, се оказала максимална през юни, по време на лятното слънцестоене, а минималната – в точката на зимното слънцестоене. Напротив – натоварването, свързано с краткосрочната памет, достигало пикови стойности през есента и пределно се снижавало към деня на пролетното равноденствие.

Според авторите на изследването тези измествания изобщо нямат връзка с хормоналните ритми (например при изработка на мелатонин) и със степента на сънливост в различните времена на годината. Учените настояват, че сезонните биоритми трябва да се изучават заедно с денонощните, пише Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес