Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените търсят помощ в причините за парижките терористични актове

25 ноември 2015, 11:44 часа • 6219 прочитания

Националният център за научни изследвания (CNRS) – водещ научен институт на Франция, се обърна към академичната общност на страната с молба за помощ в провеждането на изследвания, които да помогнат по-добре да се разберат причините за парижките терористични актове и да се предотврати тяхното повтаряне, съобщава Science News.

Президентът на CNRS Ален Фукс е призовал за участието на всички учени, независимо от тяхната специалност. В писмото също не се определят конкретни теми или обеми на бюджета – вероятно за финансирането ще бъде заделена известна част от десетте милиона евро, които CNRS разпределя за интердисциплинарни проекти.

На призива на CNRS вече са откликнали 40 учени. Сега Центърът определя състава на работния комитет и установява критериите на подбора Както Фукс, така и реагиралите на инициативата учени подчертават важността от рационален подход към терористичните актове и опасността от разсъждения и вземане на решения на основата на голи емоции.

Но Марван Мохомед, социолог от парижкия център "Морис Халбвакс", се опасява, че призивът на CNRS ще доведе до прекалено прибързани и необмислени изследвания. Освен това поради приетия през юли 2015 година във Франция закон социолозите и други изследователи не могат да гарантират анонимност и конфиденциалност на своите информатори.

Този закон накарал много учени да изоставят проектите за "чувствителни" теми (наркомания, маргинални групи, ислямизация на младежите и т.н.).

След нападението срещу редакцията на сп. Charlie Hebdo на 7 януари 2015 г. CNRS също финансирал серия проекти на тема безопасност и насилие, а също заделил допълнителни пари за изучаването на Близкия изток, мюсюлманския свят и други религии.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес