Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясняват съществуват ли "ретроградни" планети

07 юли 2022, 07:45 часа • 7550 прочитания

Планетите от Слънчевата система, когато са ретроградни, често са обвинявани за много човешки беди и нещастия. Но в действителност няма доказателства, че една или друга планета, която е станала ретроградна, има някакъв ефект върху човешкия живот, пише Science Focus.

Независимо дали вярвате в това влияние, или не, ретроградните планети са обичайно явление в Слънчевата система. Например през септември 2022 г. три планети ще станат ретроградни едновременно и дори четири, ако в този списък се включи и Плутон.

Но самото определение за ретроградни планети често се тълкува неправилно.

Какво е ретроградна планета?

Всички планети в Слънчевата система се движат през небето над Земята от запад на изток. Небесните тела по правило се движат в една и съща посока. Освен това, ако поставим въображаема точка над Северния полюс на Земята, можем да видим, че планетите се движат обратно на часовниковата стрелка. Такова движение е "нормално" за планетите и се нарича "прогресивно".

Когато планетата навлезе в период на ретроградно движение, се създава впечатление, че тя започва да се движи в противоположна посока. Но учените подчертават, че планетите се движат „назад“ само за наблюдателите от Земята. Значението на самата дума "ретрограден" означава движение назад.

„Възможно е нашите предци да са били твърде объркани от такава драстична промяна, че са я приели като недобър знак“, пише Холи Спанер, магистър по геонауки в Калифорнийския университет в Лондон.

На какво се дължи привидното ретроградно движение?

Ретроградното движение на планетите е илюзия, която се появява поради нашата гледна точка към небесните тела. Тя се дължи на различната скорост на въртене на планетите около Слънцето.

"Спомнете си как зад волана на автомобила изпреварвате други коли на пътя. Вие ги настигате, изравнявате се с тях, а след това започва да изглежда, че изпреварваните коли се движат назад спрямо вашата", обяснява Спанер.

Именно затова ретроградността на планетите се нарича "привидно ретроградно движение", всъщност никоя от планетите не може да се движи назад.

„Висшите планети“, както ги наричат астролозите, са небесни тела, чиято орбита е по-далеч от Слънцето, отколкото орбитата на Земята. Те стават ретроградни приблизително по същото време, когато са в опозиция.

Противостояние на планетите, или "опозиция", в астрономията е, когато една или друга планета е от другата страна на Земята спрямо Слънцето. Например когато Земята е по средата между Слънцето и Марс, което се случва на всеки 26 месеца.

Тъй като орбитите на Меркурий и Венера са по-близо до Слънцето от тези на Земята, тези небесни тела никога няма да бъдат в опозиция. Но въпреки това Меркурий и Венера могат да бъдат ретроградни.

Ретрограден Меркурий

Меркурий е най-бързата планета в Слънчевата система. Необходими са ѝ само 88 дни, за да направи едно пълно завъртане около Слънцето. Следователно Меркурий настига Земята 3-4 пъти в годината и става ретрограден за три седмици. Ретроградният Меркурий понякога съвпада с друго вълнуващо събитие – транзит.

В този момент Слънцето, Меркурий и Земята се подреждат в една линия, а от Земята можете да видите малкия Меркурий на фона на огромната звезда.

Ретроградна Венера

На най-близката планета до Земята (и втора в Слънчевата система) са ѝ необходими 225 дни, за да обиколи Слънцето. Следователно Венера става ретроградна на всеки 18 месеца, което продължава около 6 седмици.

Ретрограден Марс

Както споменахме, Марс става ретрограден на всеки 26 месеца. За Червената планета това продължава няколко седмици. Също така ретроградният Марс е известен с характерния си жълто-оранжев цвят.

Външните планети

Външните планети (както се наричат планетите отвъд Астероидния пояс, разположен между Марс и Юпитер) стават ретроградни по-рядко, но тяхното видимо ретроградно движение продължава по-дълго.

Юпитер става ретрограден веднъж на всеки 9 месеца с продължителност около 4 месеца;

Сатурн става ретрограден на всеки 12 месеца, което продължава около 4,5 месеца;

Уран става ретрограден на всеки 12 месеца и това продължава около 5 месеца;

Нептун става ретрограден на всеки 12 месеца, което продължава малко повече от 5 месеца.

Ретрограден Плутон

Плутон беше изхвърлен от списъка на планетите в Слънчевата система, но той също става ретрограден всяка година за около половин година. Най-известният обект в пояса на Кайпер стана ретрограден за последен път на 29 април 2022 г. През 2023 г. Плутон отново ще стане ретрограден на 1 май.

ВИЖТЕ ОЩЕ: На какво миришат планетите в Слънчевата система?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес