Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търсят още съкровища в Сътън Ху – британската „долина на кралете“

05 януари 2022, 13:00 часа • 30115 прочитания

По време на разкопки близо до Рендълшам (окръг Съфолк, Великобритания) археолозите са открили селище, което според предварителните оценки е на поне 1400 години. Подобни селища не са рядкост в източната част на Англия, но новооткритото се намира на по-малко от пет километра от известния англосаксонски некропол Сътън Ху. И изследователите смятат, че има пряка връзка между тези два археологически обекта.

Разкопките на некропола Сътън Ху започват по инициатива на собственичката на обекта през 1938-1939 г. Това обаче не се случва заради страстта на английската дама към археологията: след смъртта на съпруга си тя се интересува от спиритизъм и вярва, че предметите от погребенията могат да ѝ бъдат полезни. Самата Едит Прити не иска да копае могилите и се обръща за помощ към музея на Ипсуич, където я съветват да потърси помощ от археолог любител (музеят не се интересувал от перспективата). В резултат на това Базил Браун, самоук археолог, прави едно от най-важните открития в историята на Англия.

Той открива в надгробната могила следа от заровен кораб с най-богатия погребален инвентар. Тогава към Браун се присъединяват професионални археолози от университета в Кеймбридж. В резултат откриват погребение на кораб без аналог на територията на Великобритания. Датировката му е VI-VII в. сл.Хр. Самият кораб, дълъг около 30 метра, не е оцелял, а само отпечатъкът му в почвата. Няма останки от погребан човек, което води до хипотезата, че Сътън Ху е кенотаф. Но няма за примери на кенотафи с толкова богати дарове, така че най-вероятно костите просто са се разрушили напълно - околната почва е много кисела.

Меч и щит, украсени със злато, скъпоценни филигранни катарами, уникален шлем, кесия с монети на Меровингите - това е само извадка от списъка с находки от могилата. Самият погребален обред очевидно не е бил лесен: представете си колко усилия са необходими, за да се пренесе 30-метров кораб по суша и да бъде погребан. Очевидно човекът, погребан в Сътън Ху, не е бил случаен. Има предположение, че там е погребан Редвалд от династията Вуфинг - владетелят на Кралство Източна Англия, съществувало на земите на съвременните Съфолк и Норфолк през VI-X век. Но все още няма доказателства за тази хипотеза.

Откриването на Сътън Ху преобръща възгледите на историците за ранносредновековна Англия. В началото на миналия век се смятало, че англосаксонските кралства са били, меко казано, изостанали. През V-VI век англосаксонците завладяват Англия, формират свои кралства и учените смятали, че такъв процес непременно е бил придружен от варварство, съкращаване на търговските връзки, увеличаване на значението на натурално стопанство и - обикновено - намаляване на сложните ритуални дейности. Находките в Сътън Ху задраскали тази представа. Част от предметите, намерени в гробната могила, са от чужд произход - чак до Византия. Но много от тях очевидно били направени на местно ниво. Но къде?

Може би новото откритие ще отговори на този въпрос. По време на скорошни разкопки в Рендълшам археолозите са открили не само останки от обикновени жилищни сгради, но и постройки, които вероятно са играли ролята на работилници. Намерените там разтопени метални фрагменти и шлака показват, че работниците са се занимавали с ковачество и изработване на изделия от медна сплав.

Сред другите артефакти от Рендълшам са вретена и станове, използвани за предене и тъкане, както и бижута като брошка и катарама от медна сплав. Намерени са и глинени съдове за приготвяне и съхранение на храна и кости от говеда, овце и свине. Особен интерес представляват глинените съдове, а анализът на новите находки и съпоставянето им със старите може да даде интересна информация.

Трябва да се отбележи, че през 2008-2014 г. в същото графство Съфолк археолозите са открили останките от голяма структура, която сметнали за двореца на кралете на Източна Англия. Ако това е така, тогава откритите сега работилници са били разположени на практика в центъра на кралството и техните работници са могли да задоволяват нуждите на владетелите на страната - включително да изработват това, което тогава е влизало в погребалните дарове.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес