Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%

05 декември 2017, 15:17 часа • 3666 прочитания

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%. Това предизвиква загриженост сред научните среди и повдига въпроса за необходимостта от подобряване на сегашните ваксини и да се разработи универсална ваксина срещу грип, пише сп. NEJM.

Според учените последиците от грипа за Северното полукълбо все още не са ясни, но е важно да се отбележи, че ваксината за настоящия сезон има идентичен състав като използваната в Южното полукълбо. Несъответствията на ваксините са настъпили в годините, в които циркулиращите грипни щамове се променят след вземането на решение за състава на ваксината, което води до намалена ефективност. Дори в годините, когато грипните ваксини са добре съобразени с циркулиращите вируси, оценките за ефективността на ваксината варират от 40 до 60%, което е по-ниско от това на повечето лицензирани други ваксини.

Причините за ниската ефикасност на грипната ваксина е многофакторна. В предишни години също се наблюдава ниска ефикасност в различни страни, включително САЩ.

Въпреки че някои здравни служители препоръчват ваксинация по време на бременност, това е спорно, тъй като систематичен преглед на научната литература показва, че приложението на грипни ваксини при бременни жени (около 1,6 милиона двойки майка-дете) е със статистически незначима ефикасност, което не подкрепя употребата им в този период.

Същевременно, както при всяка друга ваксина, така и тук има потенциален риск от нежелани ефекти и тази информация е предоставена в листовката на продукта.

Друго проучване отчита, че ваксинирането няма статистически значим ефект върху хоспитализацията или усложненията и не е намерено доказателство, че ваксините предотвратяват предаването на вируса. Изследванията, целящи да докажат широко разпространеното убеждение, че ваксинацията на медицински лица намалява заболеваемостта и смъртността на пациентите, са силно погрешни, препоръките за ваксинация са предубедени и такива аргументи не се подкрепят от съществуващата литература.

Учени установяват, че проучванията със заключения в полза на грипните ваксини са със значително по-ниско методологично качество, спонсорираните от индустрията са с прекалено оптимистични изводи, които не се подкрепят от представените данни, а финансираните от държавата изследвания и тези с по-високо качество са по-малко склонни да имат изводи в полза на ваксините за грип.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес