Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съзнанието идва от невидими измерения отвъд нашата реалност

03 октомври 2024, 08:15 часа • 836 прочитания

Съзнанието отдавна вълнува мислителите – от древните философи до съвременните невролози. Това е сложно явление, с което се сблъскваме ежедневно, но често ни е трудно да го дефинираме или разберем напълно.

Този неуловим аспект от нашето съществуване обхваща нашите мисли, емоции, възприятия и самосъзнание.

Въпреки значителния напредък в области като когнитивната наука и психологията, истинската природа на съзнанието остава една от най-дълбоките мистерии на човечеството, пише Earth.com.

Изследователите активно изследват как съзнанието възниква от мозъчната дейност, разликите между съзнателни и несъзнателни състояния и по-широките последици от съзнанието върху нашето разбиране за реалността и съществуването.

Човешкото съзнание може би се появява много преди раждането

Свръхизмерна парадигма

Майкъл Правица, професор по физика в Университета на Невада, предлага нова гледна точка към вековната мистерия на съзнанието. Той предполага, че разбирането на този сложен феномен може да изисква от нас да погледнем отвъд познатите ни измерения.

В центъра на неговата теория е концепцията за свръхизмерността – интригуващата възможност нашата Вселена да съдържа повече измерения от четирите, които можем да възприемем (три пространствени измерения и едно времево).

Може ли този разширен поглед да отвори нови пътища за изследване на природата на съзнанието?

Като изследваме тези по-широки измерения, можем да разкрием прозрения, които имат значителни последици за нашето разбиране за Вселената и нашето място в нея.

„Самият факт, че можем да си представим по-високи измерения от четирите в нашия ум, в рамките на нашата математика, е дар... Това е нещо, което надхвърля биологията“, казва Правица пред Popular Mechanics.

Той вярва, че способността ни да си представяме и математически описваме измерения отвъд физическото ни преживяване загатва за по-дълбока връзка между съзнанието и тъканта на Вселената.

Теория на струните и висши измерения

Теорията на струните е амбициозна рамка във физиката, която се стреми да обедини всички фундаментални сили и частици в единен теоретичен модел. Тя предполага, че основните градивни елементи на Вселената не са точковидни частици, а малки, едномерни „струни“, които вибрират на определени честоти.

Тези вибрации съответстват на различни частици, подобно на начина, по който различните музикални ноти идват от вибрациите на китарната струна. За да може математиката на теорията на струните да работи, учените са открили, че тя изисква допълнителни пространствени измерения.

Тези нови измерения се простират отвъд трите, които преживяваме ежедневно. В някои версии на теорията има общо до десет или единадесет измерения.

Допълнителните измерения не се наблюдават лесно, тъй като те могат да бъдат компактизирани или навити в мащаби, толкова малки, че са извън сегашната ни способност за откриване. Представете си измерения, сгънати в себе си като малки бримки във всяка точка на пространството.

Какво представлява съзнанието? Учени го свързаха с теорията на относителността

Въпреки че концепциите за свръхизмерност и теорията на струните са получили огромно приемане от физиците, приписването на връзка между по-високите измерения и съзнанието може да предизвика буря в научния чайник.

Интересното е, че Правица, православен християнин с докторска степен от Харвард, използва свръхизмерността, за да преодолее пропастта между своето научно разбиране и религиозната вяра. Той излага удивителна теория: Исус може да е свръхизмерно същество.

Правица обяснява своята гледна точка, като цитира библейско събитие. „Според Библията Исус се е възнесъл на небето 40 дни след като е бил на Земята. Как да се издигнеш на небето, ако си четириизмерно създание?“, замисля се той.

Научна фантастика или факт?

Не всички в научната област са убедени в подхода на Правица. Някои твърдят, че свързването на съзнанието със свръхизмерността – и като цяло с религиозните концепции – размива границата между емпиричната наука и личните вярвания.

Учен коментира, че подобни теории граничат с „научната фантастика“. Стивън Холър, доцент по физика в университета Фордъм в Ню Йорк, споделя този скептицизъм. Той подчертава важността на признаването на пропуските в нашето научно познание, без да се прибягва до ненаучни обяснения.

„Пропуските в научните познания се приписват на божествена намеса, вместо да се разглеждат като възможности за по-нататъшно проучване и разбиране“, казва Холър пред Popular Mechanics.

Освен това той изразява загриженост, че този подход може да попречи на научния прогрес. „Това е лош механизъм за обяснение, който вероятно задушава любознателната природа, необходима за добрата наука, и учи, че не е добре да се казва „не знам“, добавя Холър.

Неговата гледна точка подчертава деликатния баланс между отвореността към нови идеи и придържането към строги научни стандарти.

Измерението на съзнанието

Дебатът, предизвикан от теорията на Правица, извежда наяве по-широкия разговор за това как изследваме съзнанието. Може ли обмислянето на допълнителни измерения да предложи нови прозрения, или усложнява допълнително въпроса?

Какво е съзнание - реакцията на мозъка

Докато свръхизмерността е добре установена концепция в теоретичната физика, нейното приложение към съзнанието е сравнително неизследвана територия.

Тази дискусия също засяга как личните вярвания могат да повлияят на научното изследване. През цялата история много учени са черпили вдъхновение от своите философски или религиозни възгледи.

Основното предизвикателство е да се гарантира, че подобни влияния насърчават любопитството, вместо да го ограничават.

Бъдещето на изследването на съзнанието

Тъй като продължаваме да изследваме природата на съзнанието, от съществено значение е да запазим отворен ум, като същевременно се придържаме към научните принципи.

Теории като тази на Правица ни канят да мислим креативно и да разглеждаме възможности отвъд конвенционалната мъдрост. Те ни напомнят, че много неща за човешкия ум – и за Вселената – остават неизвестни.

Напредъкът в технологиите, като квантовите изчисления и изкуствения интелект, може скоро да предостави нови инструменти за изследване на съзнанието.

Тези разработки биха могли да ни помогнат да разберем как когнитивните процеси могат да взаимодействат с измеренията, които тепърва предстои да изследваме напълно.

Стремежът към разбиране на съзнанието далеч не е приключил. Идеи, които предизвикват статуквото, , играят решаваща роля в разширяването на границите на знанието.

Независимо дали подобни теории издържат научен контрол, или не, те провокират ценни дискусии, които движат прогреса.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес