Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Пациенти с COVID-19 са лекувани прекомерно с антибиотици

11 март 2021, 07:50 часа • 2568 прочитания

На по-голямата част от пациентите с COVID-19, които са приети в американски болници през първите няколко месеца от пандемията, са били предписвани на антибиотици, дори преди да бъде потвърдена бактериална инфекция, показва проучване, цитирано от "Ройтерс". Предполага се, че подобни лекарства са били прекалено предписани между февруари и юли 2020 г., тъй като лекарите са се втурнали да лекуват пациенти с COVID-19, когато възможностите за лечение все още бяха неясни. Антибиотиците не се борят с вирусите, но се предписват за лечение на вторични бактериални инфекции.

„В крайна сметка това, което наистина ни тревожи, е какво биха могли да означават данните за дългосрочната борба срещу антибиотичната резистентност“, каза Дейвид Хюн - директор на проекта на Pew за антибиотична устойчивост. Докладът, който включва данни от 5838 болнични приема, подчертава риска от ненужно предписване на антибиотици, което може да ускори появата на резистентни на лекарства пациенти. Резистентността се дължи на злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици и други антимикробни средства, което насърчава бактериите да се развиват, за да оцелеят, като намират нови начини да победят лекарствата.

В проучването при 52% от приетите в болница са получавали поне един антибиотик. За разлика от това, 20% от приетите с COVID-19 са диагностицирани с бактериална пневмония, а 9% са диагностицирани с инфекции на пикочните пътища. В 96% от случаите пациентът е получил първия антибиотик в рамките на 48 часа след постъпване в болница. Данните наистина показват, че повечето пациенти, на които са дадени антибиотици веднага след хоспитализацията, не са получили допълнителни курсове след 48 часа, което предполага известен напредък в усилията за ограничаване на прекомерната употреба на антибиотици.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес