Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палеонтолози описаха представител на „трета човешка линия“

08 август 2023, 07:50 часа • 8112 прочитания

Фосили, открити в Китай, може да принадлежат на трета човешка линия, неизвестна досега на науката. До този извод са стигнали авторите на научна статия, публикувана в Journal of Human Evolution.

Зъб на 60 000 години от остров Ява е приписан на сапиенс

Както пише Phys.org, фосилизирана челюст, частично запазен череп и няколко кости на хоминид са анализирани от екип палеонтолози от Китайската академия на науките, подпомагани от колеги от редица изследователски центрове и университети. От статията следва, че екипът учени е открил свидетелства за съществуването на човек, който досега не е бил известен на науката.

Вкаменелостите, чиято възраст се оценява на около 300 000 години, са открити в Източен Китай, в град Хулундун. Те били подложени както на морфологична, така и на геометрична оценка. Особено внимание беше обърнато на челюстта, която, както показа анализът, имаше уникални характеристики - триъгълен долен ръб и оригинална извивка.

Нещо повече, изследователският екип заключи, че уникалните характеристики на челюстната кост едновременно наподобяват тези на съвременните хора и хоминидите от късния плейстоцен. В резултат учените стигнали до заключението, че изследваните останки принадлежат на вид хибрид на съвременния човек и древен хоминид. Тази комбинация от признаци никога не е била срещана досега в човешките видове, открити в Източна Азия. Това предполага, че характеристиките на съвременните хора са започнали да се появяват още преди 300 000 години.

Предците на човека се убивали взаимно за месо

Подробният анализ показал, че изследваният хоминид не принадлежи към линиите на Денисовия човек или Хомо еректус (изправения човек). Фосилите представляват трета линия на човешкия род, по-близо до Хомо сапиенс, тоест до вида, към който принадлежи съвременният човек. Ако това наистина така, то новият за науката вид най-вероятно е споделял някаква еволюционна връзка с хоминини от средния или късния плейстоцен, което е довело до появата на общи характеристики, заключават изследователите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес