Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откритие: Тайнствени ДНК вериги асимилират гени от различни организми

27 юли 2021, 13:52 часа • 14009 прочитания

Нови изследвания на калифорнийски учени открили мистериозни ДНК вериги, които са в състояние да асимилират гени от много други различни организми в тяхната среда, предаде БГНЕС. Учените избрали названието „Борг“ за този елемент, по името на цивилизацията от американския сериал „Звездни пътеки“, която асимилира други технологично напреднали общества. Новото откритие може да помогне със знания за еволюцията на микроорганизмите, техните взаимоотношения в екосистемите и ролята им в околната среда.

Според микробиолога Джил Бенфийлд от университета в Бъркли "Борг" вероятно е дори с по-голямо значение от откриването на технологията CRISPR за модифициране на геноми. „Открихме нещо мистериозно, което подобно на CRISPR е свързано с геномите на микробите“, посочва тя в Twitter.

Бенфийлд е открила първия „Борг“ в калта на двора си. Съвместно с генетика Басем Ал Шаб от университета в Бъркли, тя работила по проект за откриване на вируси, атакуващи археите -  аноксичните микроби, които обитават заблатена среда. По този начин и попаднала случайно на тази ДНК структура, състояща се от близо милион базови двойки.

След подробен анализ учените заключили, че повече от половината от гените са нови, както и че структурата има огледална последователност в края на всяка верига и показва възможност за самовъзпроизвеждане. Шокирани, те започнали да анализират ДНК бази данни, за да видят дали могат да намерят подобна структура. По този начин идентифицирали 19 последователности, които съответствали на профила.

За момента не е ясно какви точно са ДНК структурите. Въпреки това на този етап е известно, че те принадлежат към клас, наречен екстрахромозомни елементи (ECE), които могат да бъдат намерени извън хромозомата, съдържаща по-голямата част от генетичния материал. ECE са големи, самовъзпроизвеждащи се и могат да бъдат намерени в или извън клетъчните ядра. Примерите включват плазмиди и вирусна ДНК.

Ако „Борг“ са реални, а не резултат от замърсяване, те могат да увеличат способността на метанопедрите да окисляват метана. Това е неизвестен досега процес за науката и се предполага, че е възможно тези структури да играят неизвестна за момента роля в регулирането на атмосферата.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес